Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Oude schildertechniek: imitatie wortelnotenhout

Corinna Wildschut - Zaterdag 23 september
Lengte:
2,5 uur
Prijs:
€ 47,50
Minimumleeftijd:
18 jaar
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 23 september
10:30

In deze masterclass maak je kennis met het ambacht ‘oude schildertechnieken’. Dit ambacht bestaat uit het imiteren van hout en marmer, schildpad- en edelstenen. Letterzetten (schilderen), vergulden en bronzen. Tijdens de masterclass op zaterdagochtend gaan we wortelnotenhout imiteren.

 

Eerst gaan we een studie maken van het te imiteren wortelhout. Hoe ziet het eruit, hoe loopt de structuur? Als je je voor deze masterclass opgeeft, kun je je vast voorbereiden door voorbeelden van wortelnotenhout op te zoeken. Eventueel uit te printen en mee te nemen. We starten met schetsen op papier. Daarna beginnen we aan de imitatie op gegrond papier. Imitaties zijn opgebouwd uit verschillende lagen. We starten met de eerste laag. De tekening, de nerven, de worteltjes. Corinna zal demonstreren hoe we dat gaan doen en wat je daarvoor nodig hebt. Kasselse aarde, melkpoeder, bier en water…

 

De tweede laag is het aanbrengen van de kleur. Dit doen we met een oliesausje en pigmenten gemalen in olie. Lijnolie, terpentine en siccatief. De derde laag is de beschermlaag. Die kunnen we niet aanbrengen, omdat het werk nog niet droog zal zijn. Corinna zal dat in een later stadium doen. Je krijgt een uitgebreide beschrijving mee.

 

Het werk kan ‘nat’ meegenomen worden, of na een week opgehaald worden bij Atelier Wildschut in de NDSM Loods.

 

Corinna Wildschut geeft al 30 jaar les in dit mooie vak op vakschool Nimeto in Utrecht en in haar eigen Atelier Wildschut in de NDSM Loods. Het vak is haar door haar moeder, die ook imitatieschilder is, met de paplepel ingegoten. Naast lesgeven oefent ze deze kunst veelvuldig uit in de praktijk, met zeer wisselende opdrachten. Naast decoraties schilderen maakt ze muur- en plafondschilderingen. Ze restaureert ook stucplafonds en ornamenten, spiegellijsten en andere antieke objecten.

Deel dit via