Filografie is een kunstvorm die is ontstaan in het Midden-Oosten en zich heeft verspreid naar zowel het westen als het verre oosten. Hoewel er niet voldoende informatie beschikbaar is over de oorsprong ervan, is bekend dat het wijdverspreid werd beoefend door veel mensen in het Ottomaanse Rijk. Deze kunstvorm is relatief nieuw in Europa.
Tijdens deze workshop maak je je eigen filografie kunstwerk, met prachtig 3D-effect. Het belangrijkste materiaal van de filografie is 0,30 mm koperdraad en een speciaal gecoate filografie-spijker.
Aan de hand van de lijnen in het patroon hamer je spijkers in het bord en daarna wordt het patroonpapier verwijderd. Je kiest de juiste gekleurde koperdraad en begint te draden tussen de spijkers. Eerst het basisgedeelte, vervolgens wordt een visueel feest gegeven door te draden in overeenstemming met het patroon. Met ongeveer 17 verschillende draadtechnieken kunnen veel patronen worden gemaakt.
Filografie vereist geduld. Het geeft rust aan de ziel en creëert mooie psychologische effecten. Een ander mooi punt is dat er geen patroonbeperking is en dat de patronen in hetzelfde tempo toenemen met de verbeeldingskracht.
Deze workshop wordt gegeven door Kezban Arslan. Zij is geboren in Amsterdam en heeft kunstgeschiedenis en kunsttherapie gestudeerd.
Na zich bezig te hebben gehouden met verschillende kunstvormen, raakte ze in 2016 geïnteresseerd in filografie. Ze ontwikkelde een passie voor deze kunstvorm. In de stad Bursa, Turkije, ontving ze een opleiding van zeer ervaren vakmeesters. In juli 2018 behaalde ze haar certificaat en kreeg ze goedkeuring van haar vakmeesters.
In maart 2020 organiseerde ze haar eerste expositie in Amsterdam, waarin ze in totaal 100 ontwerpen presenteerde. Dit was tevens de eerste filografie-expositie in Nederland.
In december 2021 ontving ze de titels van Filografie Staatskunstenaar en Drager van Cultureel Erfgoed (UNESCO) van het Turkse Ministerie van Cultuur.