Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Vilten: maak een windlicht

Hennie Henstra - Zaterdag 24 september & Zondag 25 september
LOCATIE:
NDSM Loods
LENGTE:
3 uur
PRIJS:
€ 35
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 24 september
10:30
14:30

Zondag 25 september
10:30
14:30

Een eeuwenoude techniek in een modern jasje: tijdens deze workshop maak je een windlicht.

 

Een windlicht of lamp van wol geeft een prachtig diffuus licht waar je van blijft genieten. Je leert niet alleen de basis van het nat vilten maar je past ook de technieken transparant en driedimensionaal vilten toe. Je werkt met losse wolvezels die je om een mal legt, vervolgens nat maakt met water en zeep. Door wrijving ontstaat er een vaste stof.

 

Je gaat naar huis met een windlicht inclusief waxinelichtje en houder en een verharder, zodat je er thuis eventueel nog een lamp van kunt maken. Voor deze workshop heb je geen ervaring nodig. We werken met wol van Nederlandse schapen.

 

Minimum leeftijd 12 jaar.

 

WOL IT Viltatelier is gevestigd in Kollum. Hennie Henstra: “Zo’n 15 jaar geleden kwam ik in contact met het nat vilten. Sindsdien is het mijn passie. Na een opleiding gevolgd te hebben aan de Dutch Felt Academy ben ik begonnen met een atelier waar ik met veel plezier workshops geef. Kennis doorgeven en ook weer nieuwe kennis vergaren is fantastisch. De mogelijkheden van vilten zijn oneindig. De vele wolsoorten met hun verschillende eigenschappen en structuren dagen mij nog steeds uit. Welke wolsoort past goed bij welk product? Vilten is jezelf tegenkomen. Je moet vooral in het begin proces rustig werken. En dat in een tijd dat alles snel gaat. Keuzes maken: kleur, vorm, nog iets toevoegen? Vilten is je wereld even kleiner maken en bezig zijn met creëren.”

 

Deze workshop wordt georganiseerd in samenwerking met stichting Pleed.

 

“Wol is een prachtig natuurlijk materiaal dat ons al eeuwen warm houdt. Toch wordt de meeste wol van de 800.000 Nederlandse schapen als afval verscheept of eindigt zelfs in de verbrandingsoven. Tegelijkertijd kopen we massaal goedkope kleding van vervuilende kunstvezels uit lage- lonenlanden. Community-initiatief Pleed onderzoekt hoe wol opnieuw van waarde gemaakt kan worden.”

 

Deel dit item met je vrienden via