Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Festival - Save the date: 23 & 24 september 2023 - NDSM Loods Amsterdam-Noord

| Tekenen met de naaimachine

Riëtte Sommerdijk - Zaterdag 24 september & Zondag 25 september
LOCATIE:
NDSM Loods
LENGTE:
1 uur
PRIJS:
€ 15
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 24 september
10:30
11:30
13:30
15:00
17:00
Zondag 25 september
10:30
11:30
13:30
15:00
17:00

Door een bepaalde instelling van je naaimachine kan de naald vrij bewegen over de stof. Dit ambacht wordt veel gebruikt onder de quilters. Door deze techniek anders te gebruiken kan je zelf tekenen, met de naald als potlood, op stof. Door de stof te bewegen met je handen onder de naald kun je de prachtigste voorstellingen tekenen of zelfs schilderen als je meerdere kleuren garens gebruikt.

 

Je kan vrij borduren of een bestaande afbeelding als uitgangspunt nemen. Die afbeelding neem je dan over op stof met in water oplosbaar folie of met een oplosbare stift. Het is zelfs mogelijk om niet op de stof maar alleen over de folie te naaien, dan krijg je een heel transparant uiterlijk. Zoals kant. Verder zijn er nog eindeloze variaties.

 

Alles wat je nodig hebt voor deze workshop is aanwezig: een naaimachine, een lapje stof, garen, een mooie afbeelding en een borduurring. Je gaat naar huis met een zelfgemaakte tekening van draad in een borduurring. Ervaring is niet nodig. Je zult jezelf verrassen.

 

Minimum leeftijd: 8 jaar.

 

Riëtte geeft VORM. “Onder deze naam werk ik in een mooi atelier pal achter het Textielmuseum in Tilbur aan producten die een relatie hebben met textiel. Op verschillende manieren (her)gebruik ik textiel. Ik laat me onder andere inspireren door de oude schildermeesters en de natuur. De producten laten zich kenmerken door verfijning en humor. De techniek die ik gebruik  noem ik ‘tekenen met de naaimachine’, onder kenners ook wel free-motion borduren genoemd. Ook maak ik in opdracht gepersonaliseerde vlinders, paneeltjes, troostgeschenken of genaaide portretten. En zo af en toe pak ik mijn oude vak als kostuumontwerper weer op.”

 

 

Deel dit item met je vrienden via