Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen 19 & 20 september 2024
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Stoelenmatten met stoelriet of biezen

De Stoelenmatter - Zaterdag 24 september & Zondag 25 september
LOCATIE:
NDSM Loods
LENGTE:
2 uur
PRIJS:
€ 25
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 24 september
10:30
13:00
15:30
Zondag 25 september
10:30
13:00
15:30

Stoelenmatten is een eeuwenoud beroep. Al 6000 jaar voor Christus zijn in de piramides van Egypte resten gevonden van gevlochten (gematte) zittingen. De zittingen werden gemat met taaie grassoorten die in de eigen streek het best voorhanden was. Hier in Nederland werd en wordt nog steeds gewerkt met voornamelijk biezen. Later kwamen daar stoelriet, pitriet en rotan bij, voornamelijk voor de wat luxere stoelen.

 

In deze workshop leer je de basisbeginselen van het matten van zittingen met o.a. biezen en stoelriet. We werken met speciale frames die voor dit doel uitermate geschikt zijn. Als je de techniek van het biezen en werken met stoelriet eenmaal onder de knie hebt, kun je thuis zelfstandig verder aan de slag.

 

Minimum leeftijd: 18 jaar.

 

De workshops worden gegeven door één van de weinige stoelenmatters in Nederland die van hun hobby hun beroep hebben gemaakt. Corrie Stuijts begeleidt de deelnemers met hun werk met stoelriet en haar man, Rien Stuijts, houdt zich bezig met het biezen van zittingen en springt waar nodig bij.

 

Deel dit item met je vrienden via