Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen 21 & 22 september
Ambacht in Beeld Festival 23 & 24 september - NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Papier maken

Marieke de Hoop - Zaterdag 24 september & Zondag 25 september
LOCATIE:
NDSM Loods
LENGTE:
3 uur
PRIJS:
€ 75
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 24 september
10:30
14:30
Zondag 25 september
10:30
14:30

We beginnen deze masterclass bij het begin: De pulp. Welke pulp heb je nodig voor het papier dat je wilt maken? We hebben ze allemaal staan: de verschillende kleuren, pulp van oud papier, of pulp van textiel (katoen) en pulp van plantaardige reststromen (groente afval van het seizoen ;-))Welk papier wil je maken, welke eigenschappen heb je nodig? We inventariseren de mogelijkheden en beslissen welk papier we gaan maken.

 

Papier om te printen is anders dan papier om op te schilderen of je marmers mee te kunnen maken. Dan is de manier van scheppen, persen en drogen ook nog van belang voor de kwaliteit van het papier. Een stapel papier (A4 en A5) waarmee je thuis kunt gaan werken en de kennis om het zelf te doen is wat je meeneemt uit deze masterclass.

 

Minimum leeftijd 12 jaar 

 

PapierLab Rotterdam is de plek waar geëxperimenteerd kan worden om vezelrijke afvalstromen te verwerken tot waardevolle papierproducten. Van oude spijkerbroeken en aspergeschillen, tot een persoonlijk boek en duurzame lamp.

 

We passen het eeuwenoude ambacht van papier maken toe om nieuwe papierrecepten te ontwikkelen met pioniers in de circulaire economie: kunstenaars, vrijwilligers, ontwerpers en studenten. Iedereen is welkom!

 

We geven workshops, lezingen, doen mee aan circulaire projecten en verhuren de ruimte.

 

Marieke de Hoop is papiermaker sinds 1983. In 3 decennia zijn alle mogelijke vezels in de kookpotten en op de schepramen van haar geweest. Allereerst; hergebruik van oud papier, daarna de textiele vezels en als laatste de plantaardige vezels vooral uit de Agrofood sector. Met deze kennis is PapierLab Rotterdam opgericht om onderdeel te zijn van de oplossingen die gezocht worden voor de vele reststromen die nog onbenut zijn.

 

Deel dit item met je vrienden via