Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen 19 & 20 september 2024
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Meld- en expertisepunt kleinschalig specialistisch vakmanschap

Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap -
LOCATIE:
NDSM Loods
LENGTE:
PRIJS:
DOORLOPEND

Het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap (M&E) van SBB ondersteunt kleine unieke beroepen en beroepsopleidingen, die van belang zijn voor de BV Nederland, om deze levensvatbaar te houden, op voorwaarde dat er arbeidsmarktperspectief is. Dit doet zij door maatwerk onderwijsoplossingen te helpen ontwikkelen. Kleine branches en hun kleine unieke opleidingen hebben meestal niet de kritische massa om duurzaamheid te organiseren. De activiteiten zijn sectoroverschrijdend.

 

M&E heeft drie doelstellingen:
1)Het bieden van een plek waar kleine unieke beroepen en haar opleidingen elkaar ontmoeten en waar ze zich kunnen melden als hun voortbestaan wordt bedreigd.
2)Het ondersteunen met expertise in het realiseren van duurzame onderwijsoplossingen door het monitoren en tot stand brengen van arrangementen tussen branche en onderwijs. Deze ondersteuning bestaat uit o.a.: onderzoeken, analyseren, faciliteren, ontwikkelen, bemiddelen, begeleiden, stimuleren en agenderen.
3) Het ontwikkelen van expertise voor het duurzaam organiseren van beroepsopleidingen voor klein uniek vakmanschap en dit toegankelijk maken voor belanghebbenden.

 

Voorbeelden zijn: Lijstenmaker, Uurwerktechnicus, Orthopedisch Schoentechnicus, Rietdekker, Schoenhersteller en Natuursteenbewerker

 

In algemene zin kan gezegd worden dat in de beroepsgroepen van het kleinschalige specialistische vakmanschap de vergrijzing groot is. Daardoor is er een grote vervangingsvraag om de beroepsgroep in stand te houden. Het is belangrijk om dit te monitoren om te voorkomen dat er jaren niet wordt opgeleid en er geen instroom in de beroepsgroep plaatsvindt en daardoor de kennis verdwijnt uit NL. Deze beroepsgroepen en opleidingen zijn over het algemeen minder bekend bij de jongeren en ook de volwassenen.

 

Het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap van SBB is nu aanwezig op het festival om de zichtbaarheid van deze opleidingen en beroepsgroepen te vergroten, informatie te verstrekken en vragen te beantwoorden. We willen de bezoekers, jong en oud, verleiden, enthousiasmeren en informeren. De uitdaging is om de vele mogelijkheden van het specialistische vakmanschap breder bekend te maken bij de jongeren en volwassenen die met hun hoofd, handen en hart willen werken.

 

Tijdens het festival worden delen uit de documentaire ‘Krachtig specialistisch vakmanschap in beeld’ vertoond die in maart 2022 in première is gegaan. Deze documentaire laat zes prachtige kleinschalige beroepsgroepen en opleidingen zien en ook de uitdagingen waar ze mee te maken hebben. Een aantal van de betreffende beroepsgroepen en opleidingen verzorgen ook een workshop tijdens het Festival. Op deze wijze kan er direct kennis gemaakt worden met het kleinschalige vakmanschap.

Deel dit item met je vrienden via