Bij het maken van sieraden kun je gebruik maken van vele technieken om een sieraad net wat specialer te maken. In deze workshop ga je de techniek van koudverbindingen gebruiken om juist die materialen te kunnen gebruiken die je niet met warmte kunt bevestigen.
Je maakt door middel van klinkverbindingen en smeden de kleurrijkste sieraden, zoals een ring of oorbellen. Hiervoor maken we gebruik van hergebruikte materialen zoals leuke gekleurde blikjes, kroonkurken, elektriciteitsdraad, speelgoedfiches, plastic, etc. Neem desnoods wat eigen materiaal mee die je hopelijk ook gelijk kunt verwerken.
Minimumleeftijd 10 jaar (onder begeleiding van een volwassene) en 14 jaar (zelfstandig).
Workshopgever Atelien: “Het beroep goudsmid is zeer veelzijdig. Je maakt een ontwerp en vervolgens meet, zaag, vijl, vorm, soldeer en polijst je diverse soorten edele en non-ferro metalen om zo sieraden te maken zoals ringen, armbanden, oorbellen, hangers en colliers. Dat je van plat plaatmateriaal een driedimensionaal werk creëert is een beetje magisch. Als goudsmid zijnde maak je ook geregeld je eigen gereedschappen of past bestaande gereedschappen aan voor specifieke doeleinden. Je bent niet alleen erg vindingrijk met je gereedschappen maar zeker ook met de wensen van klanten, waardoor het zelfs kan voorkomen dat je onconventionele technieken en materialen toepast in de vervaardiging van een sieraad.
Ik werk nu al een tijd als zelfstandig goudsmid en dat bevalt mij goed. In dit vak raak je niet uitgeleerd en kan je telkens weer in één of andere vorm je creativiteit kwijt. De ideale combinatie! Ik heb een minimalistische en geometrische stijl in mijn ontwerpen en het proces van bedenken hoe ik zo efficiënt mogelijk tot een bepaald resultaat kan komen is een leuke uitdaging.
Ik geef al meer dan vijf jaar les aan mensen die alle facetten van het ambacht goudsmeden in de vingers willen krijgen. Ik vind het fijn om mijn kennis door te kunnen geven en mensen te enthousiasmeren om zelf sieraden te maken, er is al een overvloed aan ‘standaard’, dus laten we nou allemaal eens een stukje ‘anders’ zien.”