Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Festival - Save the date: 23 & 24 september 2023 - NDSM Loods Amsterdam-Noord

| Maak een traditioneel Oekraïens poppetje

Larisa Bilous - Zaterdag 24 september & Zondag 25 september
LOCATIE:
NDSM Loods
LENGTE:
1,5 uur
PRIJS:
€ 15
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 24 september
10:30
12:30
14:30
16:30
Zondag 25 september
10:30
12:30
14:30
16:30

Beeldend kunstenares Larisa Bilous leert hoe je deze traditionele Oekraïense gelukspopjes van stof maakt.

 

Deze lappenpop Motanka is gemaakt van restjes stof en behoort tot het oudste speelgoed ter wereld. Poppen worden niet alleen als speelgoed beschouwd, maar ook als goede vrienden. Ze zien eruit als mensen. Door met poppen te spelen, leren kinderen communiceren, fantaseren, creëren, vriendelijkheid en zorgzaamheid tonen. Een lappenpop is een uniek stukje menselijke creativiteit!

 

Alles wat ik je zal vertellen en laten zien, vereist geen speciale voorbereiding, alleen een beetje geduld en veel interesse en een verlangen om iets moois met je eigen handen te doen.

 

Aan het begin van de twintigste eeuw waren zelfgemaakte stoffen poppen vaak te vinden in Slavische dorpen.  Ze werden uit lapjes van oude kleren gedraaid, en daar komt hun naam “Motanka” vandaan, wat letterlijk “een gedraaide pop” betekent. Moeders maakten deze poppen vooral als speelgoed voor hun jonge dochters; meisjes zelf maakten ze ook als verjaardagsgeschenk voor hun vriendinnen.  Daarnaast hadden de poppen een symbolisch betekenis van vruchtbaarheid. Daarom werd Motanka vaak als cadeau gegeven op een bruiloft, verwijzend naar de toekomstige gezinsuitbreiding.

 

Ook waren er poppen die als “talisman” of “helper” werden beschouwd: ze hadden een beschermende functie en maakten deel uit van de leefwereld van het gezin, als een familielid. Daarom wendde men zich tot ze in de moeilijke momenten van het leven, praatte met ze, deelde zijn zorgen met ze, maar vreugde werd ook niet vergeten. De pop heeft geen gezicht: ze moet op niemand lijken om geen schade toe te brengen aan die persoon. Het kruis op het gezicht van de pop (een symbool van de zon) heeft een magische functie.

 

Larisa Bilous heeft een klassieke kunstopleiding genoten bij de Kunstacademie te Odessa in de Oekraïne, met als specialisatie industrieel ontwerpen. Na deze opleiding richtte zij zich voornamelijk op de decoratieve kunst en heeft diverse projecten uitgevoerd voor scholen en bedrijven. Ze heeft specifieke ervaring met lesgeven aan kinderen en volwassenen over traditionele Slavische decoratieve kunst. Zij geeft lezingen en demonstraties over volksklederdracht en speelgoed, alsmede de geschiedenis van de materiële cultuur en tradities van Rusland en de Oekraïne. Ze wordt geassisteerd door Vadym Avkhymovych (Oekraïne).

 

Minimumleeftijd 6 jaar (jonge kinderen samen met een volwassene)

Deel dit item met je vrienden via