Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Leer een nieuwe breitechniek: de Double Marlisle

Hadewych van der Werf / Gieneke Arnolli - Zaterdag 24 september & Zondag 25 september
LOCATIE:
NDSM Loods
LENGTE:
2 uur
PRIJS:
€ 25
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 24 september
10:30
13:00
16:00
Zondag 25 september
10:30
13:00
16:00

In deze workshop leer je zowel de dubbele breitechniek als het spelen met het gemengd breien met twee kleuren garen. Deze techniek, Double Marlisle genaamd, geeft je nieuwe inspiratie en mogelijkheden.

 

Dubbel breien, dubbel warm: het breien met een dubbele draad lijkt een uiterst simpele oplossing om een warmer object te breien. Maar wat gebeurt er als je die dubbele draad uiteen haalt om er een dubbel breisel van te maken? Je kiest twee tinten 100% Nederlandse wol. Je leert breien met een rondbreinaald, in het rond of heen en weer. Beide mogelijkheden vragen om verschillende oplossingen. Je leert breien met beide handen, zowel een draad op de linkerhand als op de rechterhand. Je leert verschillende manieren van opzetten en afkanten.

 

Tijdens de workshop maak je een start voor een klein werkstuk. Wij gaan ervan uit dat het een bron wordt om het breien als ambacht weer een extra dimensie te geven, letterlijk en figuurlijk. Je gaat naar huis met een rondbreinaald en een hand-out van een nieuwe breitechniek die je op veel manieren kunt toepassen. En van eigen hand een originele warme haarband, die je komende winter hard nodig kunt hebben.

 

Breien is het verwerken van een doorlopende draad door middel van lussen op twee of meer gladde naalden tot een veelzijdige flexibele stof. De basis is simpel, afwisseling van rechte en averechte steken geeft al patronen. Breien is echter sinds de komst van fast fashion een vrijwel vergeten ambacht. Ondanks dat rondbreinaalden het breien sneller en minder belastend voor armen en schouders maakt.

 

Lokale wol is nu dankzij goedkoop synthetisch breigaren een vergeten materiaal. De wol van ca. 800.000 Nederlandse schapen is tegenwoordig afval. Maar toch: de warmte en soepelheid van wol is niet te evenaren, duurzaam, milieuvriendelijk en jaarlijks is er nieuwe aanvoer. Als de verwarming toch een paar graden lager moet, is een wollen trui het beste alternatief.

 

Breien met meer kleuren maakt het breiwerk niet alleen interessanter, maar ook warmer. En dan blijkt er meer mogelijk te zijn dan Noorse, Fair-Isle, Baltische of Peruaanse motieven te breien.

 

Minimum leeftijd 10 jaar.

 

Hadewych van der Werf is een ervaren brei-docent en expert in Noorse en Fair Isle breitechnieken, ze houdt van dubbel breien. Ze heeft zowel tijdens de Shetland Woolweek als in Noorwegen diverse workshops gegeven. Gieneke Arnolli is een fervent kleurenbreier, fan van het eerste uur van Kaffe Fassett. Ze heeft in 2015 de grote tentoonstelling ‘Breien!’ in het Fries Museum in Leeuwarden voortgebracht. “M’n handen gebruiken om te breien is zoveel bevredigender dan vele uren aan een beeldscherm te zitten en met lege handen achter te blijven.”

 

Gieneke is mede-initiatiefnemer van Stichting Pleed. “Wol is een prachtig natuurlijk materiaal dat ons al eeuwen warm houdt. Toch wordt de meeste wol van de 800.000 Nederlandse schapen als afval verscheept of eindigt zelfs in de verbrandingsoven. Tegelijkertijd kopen we massaal goedkope kleding van vervuilende kunstvezels uit lagelonenlanden. Community-initiatief Pleed onderzoekt hoe wol opnieuw van waarde gemaakt kan worden.”

Deel dit item met je vrienden via