Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen 21 & 22 september
Ambacht in Beeld Festival 23 & 24 september - NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Kids: verf een T-shirt met planten en tie-dye techniek!

Nienke Algra en Regina Rorije - Zondag 25 september
LOCATIE:
NDSM Loods
LENGTE:
1,5 uur
PRIJS:
€ 20
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zondag 25 september
10:30
12:30
14:30
16:30

We gaan in deze workshop een t-shirt verven met verschillende planten waar verf van gemaakt is. Je leert je je shirt afbinden met touwtjes (tie-dye) en Shibori waardoor je prachtige patronen kunt toveren. We vertellen je hoe je thuis je eigen verfbad kunt maken met planten uit je omgeving, maar ook uit de keuken zoals uienschillen, avocadoschillen en-pitten en granaatappelschillen.

 

Het is tegenwoordig bijna niet meer voor te stellen dat je bijna alle kleuren om (natuurlijke) stoffen mee te verven gewoon uit de natuur of een bloemperk kan halen. Je kunt verven met bloemen, wortels, takken, boomschors, paddenstoelen, sepia’s (inktvisjes) en zelfs met luizen (karmijnrood, werd vroeger gebruikt voor het kleuren van de roze koek).

 

Dan denk je misschien meteen ‘Ik neem rode bietjes, die geven veel kleur af, zelfs je plas wordt er rood van!’, maar dit is eigenlijk geen goeie verfstof omdat hij heel snel verbleekt, gewoon door het daglicht.

 

Toch zijn er veel planten en bomen waar de kleur wel goed van blijft, maar die een tint geven die je niet had verwacht. Prachtige rode dahlia’s blijken opeens een geel T-shirt op te leveren, best gek toch? Dat komt door het gele hart van de bloem een veel sterkere kleur afgeeft dan de rode blaadjes.­­­­ Heel spannend allemaal!

 

Natuurlijk ga je naar huis met je eigen kunstwerkje dat je niet aan de muur hangt, maar lekker kunt dragen.

 

Minimum leeftijd: 8 jaar. Workshopprijs is inclusief T-shirt.

 

Nienke is eigenlijk Grimeur van beroep maar houdt zich al geruime tijd bezig met het verven met natuurlijke kleurstoffen. Indigo heeft haar voorliefde. Ze heeft haar ervaring opgedaan in Boven-Suriname waarmee ze met de Maronvrouwen verfde en borduurde en met blockprints werkte.
Diverse jaren exposeerde ze in de toren van Monnickendam waar jaarlijks een werk en expositieruimte besckikbaar is. Ze is zich nu steeds meer aan het focussen op dit ambacht en geeft ook cursussen in Amsterdam Zuid-Oost in de verftuin ‘Gift of Colours,’ initiatief van Claudy Jongstra en Bloei&Groei.

 

Regina Rorije komt uit de theaterwereld en is kostuumontwerper. Zij is in Coronatijd begonnen met verven met planten en met roesttechnieken om tweedehandskleding in een nieuw jasje te steken. Haar werk is de zien in de expostore van FUSE, de expositieruimte van NDSM Kunstenaars

 

 

Deel dit item met je vrienden via