Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Festival - 24 & 25 september 2022 - NDSM Loods Amsterdam-Noord

| Kids: verf een T-shirt met planten en tie-dye techniek!

Gusta van Eijk & Regina Rorije & Carine Beelen - Zaterdag 24 september & Zondag 25 september
LOCATIE:
NDSM Loods
LENGTE:
1,5 uur
PRIJS:
€ 20
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 24 september
10:30
12:30
14:30
16:30
Zondag 25 september
10:30
12:30
14:30
16:30

Verf een T-shirt met behulp van planten. We gaan in de workshop een verfbad maken met verschillende planten, stukjes stof van je T-shirt afbinden met touwtjes (tie-dye) en de kleur veranderen met bijvoorbeeld koper dat is opgelost in azijnwater.

 

Het is tegenwoordig bijna niet meer voor te stellen dat je bijna alle kleuren om (natuurlijke) stoffen mee te verven gewoon uit de natuur of een bloemperk kan halen. Je kunt verven met bloemen, wortels, takken, boomschors, paddenstoelen, sepia’s (inktvisjes) en zelfs met luizen (karmijnrood, werd vroeger gebruikt voor het kleuren van de roze koek).

 

Dan denk je misschien meteen ‘Ik neem rode bietjes, die geven veel kleur af, zelfs je plas wordt er rood van!’, maar dit is eigenlijk geen goeie verfstof omdat hij heel snel verbleekt, gewoon door het daglicht.

 

Toch zijn er veel planten en bomen waar de kleur wel goed van blijft, maar die een tint geven die je niet had verwacht. Prachtige rode dahlia’s blijken opeens een geel T-shirt op te leveren, best gek toch? Dat komt door het gele hart van de bloem een veel sterkere kleur afgeeft dan de rode blaadjes.­­­­ Helemaal bijzonder is dat je die kleur ook weer kan veranderen door zuren, zouten of metalen toe te voegen. Een voorbeeldje: als je in een koperen pan je T-shirt verft, krijgt hij een andere kleur dan als je hem in een roestvrijstalen pan verft. Heel spannend allemaal!

 

Natuurlijk ga je naar huis met je eigen kunstwerkje dat je niet aan de muur hangt, maar lekker kunt dragen.

 

Minimum leeftijd: 8 jaar. Workshopprijs is inclusief T-shirt.

 

Gusta verfde al wol met planten in de jaren tachtig. Gewoon om haar eigen truien te maken. In haar atelier op de NDSM-werf is zij begonnen met het project ‘Verf van de Werf, ode aan een rafelrandje’. Dit was tevens als een statement bedoeld om de prachtige wildgroei op de NDSM-werf onder de aandacht te brengen (omdat er steeds weer ambtenaren plannen maakten om bomen en struiken te rooien en de boel aan te harken). “Ik ben begonnen met wilde planten (bramen, Sint Janskruid etc) op de werf te plukken en daar zijden sjaals mee te verven en allerlei technieken uit te vinden om de kleuren te beïnvloeden.”

 

Regina en Carine geven de workshop samen met Gusta. Zij komen uit de theaterwereld en zijn kostuumontwerpers. Ze zijn in de coronatijd begonnen met verven met planten en met roesttechnieken om tweedehandskleding in een nieuw jasje te steken. Hun werk is te zien in de expo-store van NDSM FUSE, de expositieruimte van NDSM-kunstenaars.

 

Deel dit item met je vrienden via