Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen 19 & 20 september 2024
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Fresco design

Annelies Toebes - Zaterdag 24 september & Zondag 25 september
LOCATIE:
NDSM Loods
LENGTE:
2 uur
PRIJS:
€ 25
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 24 september
10:30
13:00
15:30
Zondag 25 september
10:30
13:00
15:30

Iedereen kent de fresco’s van Michelangelo in de Sixtijnse kapel, maar weinig mensen kennen nog de fresco techniek (‘a buon fresco’ genoemd) waarmee deze afbeeldingen geschilderd zijn.

 

Fresco’s worden vooral op wanden en soms ook op plafonds gemaakt. De ondergrond is of natuursteen of baksteen. Op de muur worden eerst twee preparatielagen gezet, daarop komt de laatste dunne stuclaag waarop geschilderd wordt. De stuclaag (met alleen kalk en zand)) moet vers en dus vochtig zijn, dan kan je gaan schilderen. Hiervoor gebruik je alleen water en pigment. Jammer genoeg zijn niet alle kleuren geschikt voor een frescoschildering.

Je hebt tussen de 4 en 10 uur de tijd voor je schildering, daarna is de stuclaag te droog geworden.

 

In deze fresco masterclass leer je de basis van de  ‘a buon fresco’ techniek. Je leert over de ondergrond, de samenstelling van de kalkmortel en de pigmenten die je kunt gebruiken. Met deze materialen, een troffel, een plakspaan en wat penselen ga je zelf aan de slag op een tegel van terracotta.

 

Ieder maakt één à twee eenvoudige frescoschilderingen, steeds op een tegel. We gebruiken voorbeelden van oude – en moderne (fresco)schilders. We maken geen kopies maar laten ons vooral door het kleurgebruik van deze schilders inspireren.

 

Als de tegels klaar zijn maken we hiermee een gezamenlijk werk, een veelkleurig fresco tableau. Dat geeft een onverwacht mooi resultaat!

 

Aan het einde van de dag neem je jouw eigen tegel mee naar huis.

 

Minimum leeftijd: 14 jaar

 

Na haar opleiding aan de afdeling ‘Vrije Kunsten’ aan de kunstacademie te Arnhem (nu Artez), bestudeerde Annelies Toebes in Italië (Prato) de frescotechniek m.b.v. een Italiaanse studiebeurs. Later heeft ze zich in Florence (Palazzo Spinelli) bijgeschoold in de restauratie van fresco’s.

 

Annelies Toebes maakt wandvullende fresco’s en op fresco gelijkende muurschilderingen (secco’s) in opdracht. Daarnaast maakt ze ook vrij werk.

 

Haar ambitie is om het fresco-ambacht in leven te houden, niet door het kopiëren van beroemde fresco’s uit de renaissance maar door de fresco techniek te gebruiken voor eigentijdse, meer abstracte voorstellingen. Bovendien: er zijn in Nederland genoeg plekken waar een fresco prachtig zou passen en een mooie eyecatcher kan zijn.

 

Deel dit item met je vrienden via