Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Druk je eigen behang

De Katoendrukkerij - Zaterdag 24 september & Zondag 25 september
LOCATIE:
NDSM Loods
LENGTE:
PRIJS:
gratis
DOORLOPEND

Bedruk met een selectie van houten drukblokken zelf een stuk behangpapier!

 

Zo groeit per dag het gezamenlijke behang van het Ambacht in Beeld Festival. Je maakt kennis met de uitdaging van het maken van een ontwerp en het drukken met houten drukblokken. Aan het eind van de dag kunnen de deelnemers een stukje ophalen en thuis bijvoorbeeld inlijsten.

 

Workshopgever Nathalie Cassee is sinds 10 jaar gespecialiseerd in het katoendrukken. Ze leerde het ambacht bij katoendrukkers en kunstenaars in India, Frankrijk en Engeland. Sinds 2020 heeft ze een vaste ambachtelijke werkplaats in rijksmonument De Volmolen in Amersfoort. Daar geeft ze zelf les en biedt gastlessen aan van (inter-)nationale docenten in verwante technieken als batik, drukken met natuurlijke verfstoffen, ecoprinten etc. 

 

De Katoendrukkerij in Amersfoort is een unieke ambachtelijke werkplaats, gespecialiseerd in een van de oudste druktechnieken, het katoendrukken, internationaal ook wel blockprinten genoemd. We drukken met houten handgegraveerde drukblokkken op textiel en papier. We bieden naast lessen ook maatwerk. Zowel in het bedrukken in opdracht als het op maat maken van drukblokken. De drukblokken uit hardhout laten we maken in ons atelier in India. In de collectie hebben we ca. 900 motieven. Regelmatig werken we samen met andere ambachtslieden, ontwerpers en kunstenaars. We hebben lesprojecten voor het PO, VO en MBO. De Katoendrukkerij is een Erkend Stagebedrijf (SBB). Sinds 2021 is het ambacht van katoendrukken bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De eerste katoendrukkerij van Europa zat eveneens in Amersfoort in de 17e-eeuw.

 

Deel dit item met je vrienden via