Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen 19 & 20 september 2024
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Character Design voor strips

Martin Draax - Zaterdag 24 september & Zondag 25 september
LOCATIE:
NDSM Loods
LENGTE:
1,5 uur
PRIJS:
€ 15
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 24 september
10:30
12:00
14:30
16:30
Zondag 25 september
10:30
12:00
14:30
16:30

De strip is misschien wel de meest onderschatte kunstvorm van alle: je moet niet alleen goed kunnen tekenen, maar ook grafisch vormgeven, een verhaal bedenken, een consequente stijl ontwikkelen binnen dat verhaal, omgevingen ontwerpen, met je tijds- en spanningsboog omgaan… En natuurlijk goede characters ontwerpen!

 

Een character moet van alle kanten herkenbaar zijn, afwijken van de andere figuren in je strip, maar wel in die wereld passen. Als je je character andere kleding geeft of een kleurspoeling, moet de lezer niet denken dat het iemand anders is. Je ontwerpt een wereld waar je characters zich ‘natuurlijk’ in begeven en die interessant is voor een kijker om te zien. Afmetingen van gebouwen, auto’s en de perspectieven moeten ofwel kloppen, of op een andere manier geloofwaardig zijn. Kleurstellingen en grafische technieken moeten kloppen, artistiek uitdagend zijn en bovendien consequent uitgevoerd, omdat je het verhaal met weinig woorden, maar vooral met beeld, wilt vertellen.

 

In deze workshop leer je eerst een aantal wetmatigheden van het menselijk lichaam en het gezicht, en hoe die te tekenen. Daarna vertelt Martin Draax je iets over wat je zoal kunt overdrijven en aan welke wetmatigheid een goed character moet voldoen. Je leert wat je kunt overdrijven of toevoegen of juist kunt weglaten, en dan bedenk jij een actie voor je character, een pose waarin je hem / haar / them wilt afbeelden. Eerst teken je je character in drie perspectieven: van voren, van achteren en kwart, en daarna in de actiepose van jouw keuze. Ook vertelt hij je iets over lijndiktes, vlakken, en werken met suggestie. Je gaat naar huis met tekeningen van je zelf-ontworpen character en een heleboel inspiratie om een stripverhaal te gaan uitwerken!

 

Minimum leeftijd: 12 jaar

 

Martin Draax is kunstenaar, opgeleid als grafisch ontwerper, werkzaam als tekenaar, illustrator, grafisch ontwerper, componist, short film director, en striptekenaar. Hoewel niet al Martin’s werken ‘strips’ zijn, zijn ze altijd aan strips gerelateerd. De wijze waarop een striptekenaar de wereld karikaturaal verbeeldt, is vergelijkbaar met de wijze waarop Martin zijn muzikale composities, zijn poster-ontwerpen, kleding-ontwerpen en tekeningen maakt: kleurrijk, humorvol en zeer karakteristiek.

 

Deel dit item met je vrienden via