Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Festival - Save the date: 23 & 24 september 2023 - NDSM Loods Amsterdam-Noord

| Arabische kalligrafie

Rumi Kunst Instituut - Zaterdag 24 september & Zondag 25 september
LOCATIE:
NDSM Loods
LENGTE:
1,5 uur
PRIJS:
€ 20
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 24 september
10:30
13:00
16:00
Zondag 25 september
10:30
13:00
16:00

Leer de eerste letters van het Arabische alfabet kalligraferen met speciale kalligrafiematerialen, zoals een bamboe,- riet- of metalen pen en speciaal papier en inkt.

 

 

Het Arabische schrift neemt in de islamitische wereld een bijzondere plaats in. De voornaamste reden hiervoor is omdat de Koran geopenbaard en geschreven is in de Arabische taal. Arabische kalligrafie is een kunst die wordt beoefend door iedereen, niet alleen door moslims. Het wordt gebruikt ter decoratie van moskeeën, muren, gebouwen etc. Eeuwenlang hebben duizenden kalligrafie-meesters zich met deze schrijfkunst beziggehouden, waardoor deze kunst uiteindelijk de mooiste en de meest uitstekende vorm kreeg. Het Rumi Kunst Instituut biedt de workshop Arabische kalligrafie aan volgens het traditionele kalligrafie-onderwijs. Dit is zowel theoretisch als praktisch. Zo kan je de nobele kunst leren kennen en zelf uitproberen.

 

In deze workshop begin je met het oefenen van de eerste letters van het Arabische alfabet, zowel door over te trekken als zelf te kalligraferen. Hierbij gebruik je speciale kalligrafiematerialen, zoals een bamboe,- riet- of metalen pen en speciaal papier en inkt. De meester laat ook individueel zien hoe je de letters kalligrafeert en je krijgt feedback nadat je hebt geoefend. Ter herinnering aan deze workshop kun je alles wat je hebt gekalligrafeerd mee naar huis nemen. Verder krijg je als een extraatje aan het einde van de workshop je naam in het Arabisch gekalligrafeerd op speciaal papier.

 

De workshopgever Dr. Mehmet Refii Kileci is in 1962 geboren in Istanbul. Al op jonge leeftijd ontwikkelde zich bij hem een nieuwsgierigheid naar de traditionele Turkse en Islamitische kunsten. Zijn hart ging uit naar de ebru-kunst (ook wel bekend als de kunst van het papier marmeren) en Arabische kalligrafie. Hij houdt zich al meer dan 40 jaar bezig met deze kunstvormen. Tussen 1975 en 1982 heeft hij zijn meest uitgebreide opleiding in de schriftkunst gehad, dat werd verzorgd door de grootmeester Hattat Hamid Aytaç (1893-1982). Een zeer befaamde kalligrafie- en schriftkunstenaar die tot de grotere van de vorige eeuw behoort. In het kader van “een hart hebben voor datgene wat je doet” heeft hij op eigen initiatief het Rumi Kunst Instituut opgericht. Sinds 2008 geeft hij o.a. Arabische kalligrafiecursussen in zijn atelier. Deze cursussen beperken zich niet tot de grenzen van Nederland, maar strekken veel verder naar verschillende landen in Europa en Amerika.

 

Minimum leeftijd is 12 jaar.

 

Deel dit item met je vrienden via