Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Festival - Save the date: 23 & 24 september 2023 - NDSM Loods Amsterdam-Noord

| An introduction to a sacred cloth – worshipping The Mother Goddess

Kirit Chitara (India) - Zaterdag 24 september & Zondag 25 september
LOCATIE:
NDSM Loods
LENGTE:
3,5 uur
PRIJS:
€ 90
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 24 september
10:30
14:30
Zondag 25 september
10:30
14:30

‘Mata ni Pachedi’s’ zijn tempeldoeken, die in de tempel hangen om de moedergodin te eren. De doeken zijn met een bamboepen getekend en worden met plantaardige verf ingekleurd. Onder leiding van meester Kirit Chitara gaan de deelnemers aan de slag. Het tekenen met bamboepen vergt wat oefening en is minder eenvoudig dan tekenen met potlood op papier. Mata ni Pachedi is een eeuwenoude techniek en bestaat zo’n 300 jaar. Kirit is 9de generatie kunstenaar van de Chitara familie en heeft een sterke motivatie om een groter publiek deelgenoot te maken van deze betekenisvolle schilderkunst.

 

Deelnemers leren bij deze techniek tekenen met bamboepen op textiel. De tekening wordt ingekleurd met plantaardige verf. Aan het einde van de masterclass krijg je je eindresultaat mee, waarop je je eigen patroon hebt getekend en ingekleurd met plantaardige verf.

 

Minimum leeftijd 15 jaar, tekenervaring is handig.

 

Toen Kirit Chitara nog een kind was, kwamen mensen van over de hele wereld om te werken met zijn vader, Jayantibhai Chitara, die een van de weinige kunstenaars was die het ambacht van Mata ni Pachedi nog kende. Tegenwoordig beoefent alleen de familie Chitara dit vak nog.

 

Al tijdens zijn schooljaren realiseerden de leraren van Kirit zich dat hij een groot talent was. Zij hielpen hem door zijn schilderijen in te sturen voor diverse onderscheidingen. Hij won hierbij ‘The Best Child Award’. Hierdoor zag Kirit een groot potentieel in de uniciteit en populariteit van zijn vaders ambacht.

 

Na zijn studie besloot Kirit om zijn ambacht voort te zetten en de kunst van Mata ni Pachedi beter bekend te maken en zijn familieambacht te laten groeien door samen te werken met kunstenaars en ontwerpers van over de hele wereld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze masterclass wordt georganiseerd in samenwerking met de Textielfactorij.

 

Deel dit item met je vrienden via