Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Festival - Save the date: 23 & 24 september 2023 - NDSM Loods Amsterdam-Noord

| Amsterdam City of Diamonds

Stichting Amsterdam City of Diamonds -
LOCATIE:
NDSM Loods
LENGTE:
PRIJS:
DOORLOPEND

Learning on the job

Royal Coster Diamonds en GASSAN Diamonds zullen binnenkort starten met een learning on the job opleiding waar de leerlingen met veel passie alle kennis en kneepjes van het ambacht naast één van de ervaren slijpers zullen leren en het diamant bewerken overgedragen zal worden aan de jongere generaties.

 

Doel van learning on the Job

Het leren van de basisfacetten naast één van de vakmensen. Dit houdt in de weg van een ruwe naar een schitterende geslepen briljant met de daarbij behorende diamantkennis. Met na een jaar een certificaat voor het afronden van het basisjaar met als doel je verder intern te ontwikkelen.

 

Vacatures

Amsterdam City of Diamonds zoekt per direct fulltime medewerkers die willen doorgroeien tot echte diamantbewerkers. Wij zijn op zoek naar leerling diamantbewerkers met gouden handen die ons team komen versterken. Ben jij op zoek naar een fulltime functie bij een bedrijf waar zuivere producten en puur vakmanschap voorop staan en waar ambacht en uitdagende opdrachten jouw hart sneller doen kloppen?

 

Historie

In de loop der eeuwen heeft Amsterdam een welverdiende reputatie opgebouwd op het gebied van het snijden en slijpen van diamant. In 1586 werd de allereerste diamantslijper in Amsterdam geregistreerd. Sindsdien staat het ambacht hoog in aanzien en wordt het doorgegeven aan de volgende generaties.

De vermaarde Amsterdam Cut werd geperfectioneerd door de Amsterdamse diamantslijpers. Het is dus niet verwonderlijk dat wereldberoemde stenen zoals de Koh-I-Noor en de Cullinan in Amsterdam werden gesneden en geslepen.

 

De diamantgeschiedenis van Amsterdam gaat terug tot in de zestiende eeuw, het diamantambacht werd vooral in Joodse kring beoefend. Het is een nauwkeurig en ambachtelijk werk, met als belangrijkste bestanddelen het kloven, zagen, snijden en slijpen. Ruim 400 jaar diamanthistorie heeft Amsterdam gevormd tot de grootste diamantstad ter wereld.

 

Behoud van vakkennis

In de diamantslijperijen van Royal Coster Diamonds en GASSAN Diamonds worden nog steeds dagelijks ruwe diamanten verwerkt tot oogverblindende edelstenen.

 

Twee van de grootste Amsterdamse diamantairs, Royal Coster Diamonds en GASSAN Diamonds, namen met succes het voortouw om het ambacht op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed te plaatsen. Kees Noomen (directeur Royal Coster Diamonds) en Benno Leeser (president-directeur GASSAN Diamonds) namen met trots het certificaat in ontvangst in 2013.

 

Plaatsing op de Nationale Inventaris houdt een bijzondere erkenning in. Het brengt tot uitdrukking dat achter deze tradities die erkend zijn, een actieve gemeenschap schuil gaat, die zich wil inzetten voor het levensvatbaar houden van de tradities. Door middel van het geven van tours aan nationale en internationale bezoekers en het tonen van het ambacht diamant bewerken zorgen beide bedrijven voor overdracht aan nieuwe generaties.

 

Tevens hebben de twee bedrijven een stichting opgericht om het ambacht op nationaal en

internationaal gebied te promoten middels de Stichting Amsterdam City of Diamonds. Om het ambacht door te geven aan de volgende generaties en het te borgen.

 

Tijdens het Ambacht in Beeld Festival presenteert Stichting Amsterdam City of Diamonds de masterclass diamantslijpen en een doorlopend diamant ontdeklaboratorium.

 

 

 

Deel dit item met je vrienden via