Vanishing Sail
Alexis Andrews, 87’45’’
Caraïben, Engels gesproken, Engels ondertiteld
Inclusief nagesprek over de restauratie van het antieke, zeilend rijnschip Hugo Grotius.
Een eilandengroep in de Caraïbische Zee was ooit volkomen afhankelijk van visserij en scheepsbouw, maar vandaag de dag is deze manier van handeldrijven daar overbodig geworden. Het scheepsbouwambacht volgens eeuwenoude traditie van de eerste Schotse kolonisten in de achttiende eeuw dreigt verloren te gaan.
In de prachtige documentaire Vanishing Sail maak je kennis met scheepsbouwer Alwyn Enou, één van de laatste scheepsbouwers die het vak beheerst zoals het al generaties is overgeleverd. Alwyn nadert de zeventig en er komen geen orders meer binnen. In zijn ultieme poging het ambacht te laten voortbestaan bouwt hij nog een allerlaatste keer een zeilboot, in de hoop dat zijn zoons het vak willen leren en voortzetten.
Volg drie jaar uit het leven van de scheepsbouwer, waar wanhoop en vooruitgang dicht bij elkaar liggen. Van het verslepen van omgehakte bomen tot de uiteindelijke ceremoniële lancering van de zeilboot te water, er gloort licht aan de horizon: het deelnemen aan een regatta.
Het is de eerste film van fotograaf Alexis Andrew. Andrew, van Griekse afkomst, studeerde fotografie in Londen. In 1985 zeilde hij naar Antigua om daar als commercieel fotograaf jachtboten te fotograferen.
Inclusief nagesprek met scheepsrestaurateur Bart Vermeer en projectmedewerker Angelique van Haeren over de restauratie van de Hugo Grotius. De Hugo Grotius is een uniek Nederlands zeilend rijnschip uit 1883 dat wordt gerestaureerd, verduurzaamd en geschikt gemaakt voor cultuur & onderwijsprogramma’s.
Scheepsrestaurateur Bart Vermeer is direct na zijn HTS-opleiding voor zichzelf gaan werken aan oude schepen. Zijn eerste klus was het restaureren van de tjalk Zeldenrust. Daarna volgt een lange lijst van meer dan 15 grote scheepsrestauraties en ruim 50 tuig-plannen en verbouwingstekeningen. Zijn vader was kunstenaar, daar voelt hij zich nog het meest mee verwant. ‘De scheepsbouwers van weleer waren ook allemaal kunstenaars. Overal was aandacht voor vormgeving. Van het meest simpele werd nog iets moois gemaakt.’ De restauratie van de stevenklipper Hugo Grotius zal het laatste grote restauratie project zijn.
Projectmedewerker Angelique van Haeren heeft o.a. de zeevaartschool Enkhuizen gedaan en meegewerkt aan groot nautisch project clipper Stad Amsterdam. Daarna als kwartiermaker betrokken bij de herbestemming van een oude kazerne tot internationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater. Vanaf eind 2019 betrokken bij het project Hugo Grotius. Ze houdt zich vooral bezig met de herbestemming van het schip, de exploitatie en de fondsenwerving.