Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen 19 & 20 september 2024
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

expositie | Liefde, aandacht en ambacht in Hovers Stad

Floris Hovers - Zaterdag 14 november & Zondag 15 november
LOCATIE:
LENGTE:
PRIJS:
DOORLOPEND

Liefde, aandacht en ambacht in Hovers Stad

Een installatie van Floris Hovers

t/m 30 november 2020

Kleinste Galerietje, Hannie Dankbaarpassage 23 in de Amsterdamse Hallen

 

Een grote ruimte vol kleine kleurrijke onderdelen, uiteenlopende materialen, een spuitwand, houtbewerkings-apparatuur: de werkplaats van Floris Hovers (1976) oogt als een tot leven gekomen jongensdroom. Een speelplaats voor volwassenen, om te experimenteren en te dromen. Als klein kind speelde hij al in deze indrukwekkende ruimte, de vroegere betonfabriek van zijn Opa in Raamsdonksveer, nu de werk- en woonplek van Floris Hovers.

 

Ontwerper en kunstenaar Hovers heeft in de afgelopen zestien jaar een kleurrijk, speels en verrassend oeuvre opgebouwd met een volstrekt eigen signatuur. Hij ontwerpt zowel producten, speelgoed, meubelen en unica als autonoom werk, zoals de flessenbootjes, de archetoys, de plankmeubels en de stoklamp.

In zijn ontwerpen nodigt hij je telkens weer uit in zijn haast volmaakt eenvoudige wereld, waar alle ruimte is voor eigen verbeelding. Spelenderwijs en improviserend, net als in zijn jeugd, gaat hij op zoek naar de essentie, de oervorm, waarbij kleur en compositie leidend zijn evenals een evenwicht in functie en esthetiek. Het ‘laten verdampen’ van het overtollige noemt hij dat zelf. Een langdurig proces van reduceren waarbij kennis en intuïtie hand in hand gaan, evenals menselijke ambacht en machine.

 

Ook de stad, die hij speciaal voor het Kleinste Galerietje in de Hallen maakte, heeft zijn herkenbare kleur- en vormentaal. Waarbij enigszins basale, eenvoudige benadering van technieken en materialen belangrijk zijn. Kom langs en laat je meevoeren door deze bouwwerken. Die met hun duidelijke, haast iconische, vormen refereren aan wat was.
Een wereld van ontwapenende eenvoud die de fantasie prikkelt.

 

Na een basiscursus bouwkunde en een opleiding reclame- en presentatietechniek in Utrecht studeerde Hovers in 2004 af aan de Design Academy Eindhoven. Sindsdien werkt hij als zelfstandig ontwerper. In 2006 richtte hij zijn eigen ontwerpstudio op, vijf jaar later werd hij bekroond met de Sanoma Woon Award ‘Jong Talent’. Hij is werkzaam geweest als docent aan de kunstvakopleiding AKV|St. Joost, richting Ruimtelijk Ontwerp. Momenteel doceert hij kleur en compositie aan de Design Academy Eindhoven en geeft hij met enige regelmaat workshops en gastlessen in binnen- en buitenland.

Merken als Label van den Berg, Magis, Functionals, Cor Unum, Van Leeuwen Buizen, maar ook uitgevers, (interieur)architecten en particulieren behoren tot zijn opdrachtgevers. Het werk van Floris Hovers wordt wereldwijd verkocht en regelmatig getoond op (inter)nationale (vak)beurzen en in kunstgaleries.

Deel dit item met je vrienden via