Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen 19 & 20 september 2024
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

workshop | Kinderworkshop ‘Weven op je eigen weefraampje’

Zaans Museum - Zaterdag 14 november & Zondag 15 november
LOCATIE:
LENGTE:
45 - 60 minuten
PRIJS:
€ 10 inclusief materialen
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 14 november
11:00
12:30
14:00
15:30
17:00
Zondag 15 november
11:00
12:30
14:00
15:30
17:00

Kinderen leren de basistechnieken van het weven op een weefraampje: het inspannen van het weefraampje en het weven zelf. Aan het einde van de workshop krijgen de kinderen hun werk en weefraampje mee naar huis.

 

 

In het Wevershuis van het Zaans Museum zie je hoe zeildoek werd geweven op grote weefgetouwen uit de 17de eeuw. Weven is niet ouderwets, deze techniek wordt nog vaak gebruikt: de meeste kleding, gordijnen en vloerkleden worden geweven.

 

In deze workshop leer je weven op een kleine weefraam. Na de workshop mag je het weefraampje mee naar huis nemen zodat je ook thuis de mooiste weefwerkjes kunt maken!

 

Doorlopend worden het ambacht zeildoek weven en kuipen gedemonstreerd aan langslopende bezoekers.

 

Leeftijd: 6 t/m 14 jaar.

 

 

 

 

 

 

 

Het Zaans Museum

 

In de zeventiende en achttiende eeuw stond de Zaanstreek bekend om zijn scheepsbouw. Tsaar Peter de Grote kwam er om het vak van scheepstimmerman te leren. Treed in zijn voetsporen en leer hoe er in vroeger tijden zeildoek werd geweven en tonnen werden gemaakt. Het Zaans Museum brengt deze ambachten tot leven op de Zaanse Schans in de Kuiperij en het Wevershuis. Op originele weefgetouwen en met hennepgaren weven medewerkers en vrijwilligers zeil- en molendoek. Het Zaans Museum leidt de medewerkers op tot wevers en zorgt voor het voortbestaan van dit eeuwenoude ambacht.

 

 

Deel dit item met je vrienden via