Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Festival - Save the date: 23 & 24 september 2023 - NDSM Loods Amsterdam-Noord

workshop | Kinderworkshop Maak een Zaans bootje

Het Zaans Museum - Zaterdag 28 september & Zondag 29 september
LOCATIE:
De Passage
LENGTE:
1 uur
PRIJS:
€ 5
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 28 september
11:00
13:00
15:00
Zondag 29 september
11:00
13:00
15:00
KOOP HIER JE TICKETS

Maak een Zaans bootje met behulp van de oude ambachten zeildoek weven, kuipen en touwslaan. Deze ambachten werden in de zeventiende en achttiende-eeuw gebruikt in de scheepvaart. Doek van hennep werd gebruikt voor de zeilen van de schepen. Het touw werd geslagen in touwslagerijen en gebruikt voor de schepen. In tonnen werd voedsel vervoerd.

 

In de workshop leren de kinderen deze drie ambachten en hebben aan het eind een scheepje gemaakt in de vorm van een tonnetje met een zelf geweven zeil en geslagen touw.

 

Zaanse ambachten van het Zaans Musseum

In de zeventiende en achttiende eeuw stond de Zaanstreek bekend om zijn scheepsbouw. Tsaar Peter de Grote kwam er om het vak van scheepstimmerman te leren.Treed in zijn voetsporen en leer hoe er in vroeger tijden zeildoek werd geweven en tonnen werden gemaakt.

Het Zaans Museum brengt deze ambachten weer tot leven op de Zaanse Schans in een authentieke kuiperij uit Oostzaan en een Wevershuis uit Assendelft.

Met behulp van authentieke weefgetouwen en hennepgaren verdiepen de wevers in het Wevershuis zich in de oude ambachten en proberen die nieuw leven in de blazen, zodat er weer molens draaien en schepen varen met Zaanse zeilen.

 

 

Leeftijd 6 – 12 jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit item met je vrienden via