Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Festival - Save the date: 23 & 24 september 2023 - NDSM Loods Amsterdam-Noord

masterclasses | Vlechttechnieken

Esmé Hofman - Zaterdag 29 september & Zondag 30 september
LOCATIE:
De Passage
LENGTE:
3 uur
PRIJS:
€ 35
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 29 september
11:00
15:00
Zondag 30 september
11:00
15:00
KOOP HIER JE TICKETS

Esmé Hofman geeft maar liefst drie verschillende masterclasses vlechttechnieken:

 

Coiling (zaterdagochtend 11-14 uur)

Plaiting (zaterdagmiddag 15-18 uur)

Stone wrapping (zondagochtend 11-14 uur)

Plaiting (zondagmiddag 15-18 uur)

 

Esmé Hofman is allround vlechtwerkvormgever met een specialisatie in fijnscheenwerk. Naast haar eigen ontwerpen vertaalt ze ook ideeën en wensen van collega-ontwerpers en designers in verschillende vlechttechnieken. Ook adviseert ze musea, verzamelaars, designers en particulieren bij restauratie, reparatie en constructie van bijzonder vlechtwerk.

 

De grens tussen traditioneel vlechten en andere textiele werkvormen is vervaagd. Wat is gebleven, is de eenvoud: om te vlechten heb je slechts je eigen handen en enkele hulpmiddelen nodig.

 

Coiling

(zaterdagochtend 11-14 uur)

Coiling is een oude vlechttechniek die ruimte laat aan experimenten met materialen, vormen en kleuren. Deelnemers leren de grondbeginselen van coiling. Aan de hand van voorbeelden uit de collectie van Esmé gaan deelnemers aan de slag met een klein mandje of een vrijere vorm. Deelnemers kunnen zelf materiaal meenemen om mee te werken of te experimenteren, zoals plantaardige materialen als stro, grassen en bast, maar ook textiele draden of onbewerkte wol, kunststof of metaaldraden (optioneel).

 

 

Plaiting

(zaterdagmiddag 15-18 uur)

(zondagmiddag 15-18 uur)

Plaiting is een techniek die van oudsher veel voorkomt in Azië, Zuid Amerika en Scandinavië . Er wordt gevlochten met strips gelijk waardig materiaal.
Het gebruikte materiaal wordt recht, diagonaal of hexagonaal met elkaar vervlochten. Het meest voorkomende traditionele materiaal is gespleten bamboe, palm blad, rotan enz. Plaiting wordt gebruikt voor het vlechten van manden, matten, huiswanden en gaatjesmatten in stoelen. Deelnemers maken kennis met deze techniek en vlechten een container / mand.

 

 

 

Stone Wrapping 

(zondagochtend 11-14 uur )

Heb je een mooie steen als herinnering aan een wandeling of vakantie? Maak er een bijzonder souvenir van met speciaal vlechtsel. In deze workshop leer je met welke knopen en wikkelingen je het karakter van de steen kunt benadrukken en verfraaien. De gebruikte knopen en wikkelingen vinden hun oorsprong in het Japanse vlechtwerk en ikebana. Ook andere voorwerpen kun je hiermee aankleden.

Er zijn verschillende geschikte stenen beschikbaar. Je kunt ook je eigen stenen of andere voorwerpen meenemen.

 

 

 

Minimum leeftijd: 12 jaar.

Deel dit item met je vrienden via