In deze masterclass leer je hoe je een rechte lepel kunt snijden met een mes.
Je neemt kennis van de technieken en de werkwijzen.
Aan de orde komen de ‘anatomie’ van de lepel: Hoe zit de lepel in het hout en hoe haal ik hem eruit.
Bijltechniek: veilig werken, effectief hakken.
Mestechniek: recht mes en krom mes.
Jan Harm ter Brugge (1957) is opgeleid als product- designer en docent.
Begin 2000 kwam hij door een aantal toevallen via Drew Langsner (countryworkshops.org) en Mike abbott in Engeland in contact met de eeuwenoude tradities van het werken met vers hout van echte bomen.
Hij snijdt sinds die tijd lepels, maar heeft het lepelsnijden pas echt ontdekt na een zomer in Zweden, waar hij gewerkt heeft bij Wille Sundqvist in Zuid Lapland en zo kennismaakte met het Zweedse ‘Träslöjd’. Dat was een diepgaande onderdompeling in de cultuur van boeren die zelf hun spullen maken: Van houtteer tot zeilboten, grasharken, schalen, en: Lepels.
Een lepel is voor Jan Harm een metaforisch ding waarmee we intensief contact hebben: In de hand houden, scheppen, in de mond steken: Het moet allemaal kloppen. Eindeloos boeiend.
Minimum leeftijd: 9 jaar, onder begeleiding / toestemming
Zaterdag 11-14 uur, 15-18 uur
Zondag 11-14 uur, 15-18 uur