Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Filmfestival Rotterdam 7 t/m 9 december 2020

demonstratie | Houten botenbouw

Jouke van der Meer - HMC - Zaterdag 29 september & Zondag 30 september
LOCATIE:
Plein Tollensstraat
LENGTE:
PRIJS:
DOORLOPEND

Wie?

Jouke van der Meer (22 jaar) is net gestart als leerling in het vierde leerjaar van het HMC ( Hout- en meubileringscollege) te Amsterdam. Hij volgt de opleiding houten jachtbouw. Dit is een specialisatie in het derde en vierde leerjaar van de mbo opleiding ondernemend meubelmaker/ scheepsinterieurbouwer niveau 4.

 

Wat?

Jouke is vorig jaar begonnen met de bouw van een soort Thames Wherry van 5 meter lengte. Hij wilde heel graag traditioneel bouwen. Eikenhout, overnaads en klinken met koperen nagels. Zijn droom is om deze wherry te kunnen roeien, zeilen maar ook met motor te varen.

 

Hoe?

Na het tekenen van een uitslag op een schaal 1:1 én het modeleren van de romp in een 3D CAD programma, kon Jouke aan de slag. De spanten freesde hij met een computergestuurde freesmachine waarna voor hem het echte werk kon beginnen. Fraai eikenhout inkopen in grote lengtes, de voorsteven lamineren en mallen maken voor de eerste gangen.

 

Wat kan ik zien?

Tijdens het festival zal Jouke verder bouwen aan zijn wherry. Hij is druk bezig met het bevestigen en klinken van de laatste twee gangen. Jouke is een enorme liefhebber van boten en varen. Als geen ander kan hij enthousiast vertellen over zijn prachtige wherry in aanbouw.

 

Over het HMC:

Het HMC (Hout- en Meubileringscollege) is sinds 1929 een zelfstandige MBO-vakschool die zich uitsluitend richt op creativiteit, vakmanschap en ondernemerschap. Met onder andere opleidingen voor meubelmaker, interieur-adviseur, creatief vakman, verkoper wonen, timmerman, woning- of meubelstoffeerder en pianotechnicus.

 

Deel dit item met je vrienden via