Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Festival - Save the date: 23 & 24 september 2023 - NDSM Loods Amsterdam-Noord

workshop | Stoelenmatten met biezen

Rien Stuijts - Zaterdag 23 september & Zondag 24 september
LOCATIE:
De Passage
LENGTE:
2 uur
PRIJS:
€ 25,00
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 23 september
11:00
14:00
16:00
Zondag 24 september
11:00
14:00
16:00
KOOP HIER JE TICKETS

Deelnemers kunnen van één van de laatste beroeps-stoelenmatters leren hoe moeilijk dit ambacht is, hoe je de biezen op de juiste dikte draait en het juiste patroon kunt matten.

 

Rien Stuijts is ambachtelijk stoelenmatter.  Het ambacht staat sinds twee jaar op de lijst van cultureel immaterieel erfgoed in Nederland.  Hij zet zich ervoor in dat het ambacht en de vaardigheden en technieken die daarbij horen niet verloren gaan.

 

Hij beheerst tal van stoelenmatters-technieken: van bies tot stoelriet en van zeegras tot pitriet. Stuijts is met name gespecialiseerd in het herstellen van vintage zitmeubelen uit de jaren 50-60 en 70, die voornamelijk gemat zijn met pitriet of papercord. Stoelen van Nederlandse ontwerpers zoals o.a. Martin Visser, Mies van der Rohe, Dirk Sliedrecht en vele anderen zijn door zijn handen gegaan. Maar ook stoelen van buitenlandse ontwerpers zoals Poul Kjaerholm, Møller en Gio Ponti zijn weer aan hun 2e leven begonnen.

Deel dit item met je vrienden via