Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Filmfestival Rotterdam 7 t/m 9 december 2020

workshop | Fresco design, een Italiaans ambacht

Annelies Toebes - Zaterdag 23 september & Zondag 24 september
LOCATIE:
De Passage
LENGTE:
Anderhalf of twee uur
PRIJS:
€ 17,50
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 23 september
11:00
13:30
16:00
Zondag 24 september
11:00
13:30
15:30
KOOP HIER JE TICKETS

Een fresco (Italiaans voor ‘vers’) is een muur- of plafondschildering waarbij de verf direct op de vochtige kalkmortel wordt aangebracht. Na het drogen vormt de schildering daardoor een geheel met de ondergrond. Een fresco bestaat uit twee à drie voorbereidende lagen stuc. In een dagdeel kan steeds een beperkt gedeelte van de muur worden beschilderd, zolang de kalk nog vochtig is. Mede daardoor is het een zeer arbeidsintensieve en ambachtelijke werkvorm.

 

Tegenwoordig zijn er niet veel schilders die kunnen leven van het maken van fresco’s. Annelies Toebes uit Dordrecht is één van de weinige fulltime frescoschilders van Nederland. Ze studeerde aan de Hogeschool voor de kunsten in Arnhem alvorens ze de fresco opleiding in Prato (Italië) volgde. Ze werkt als zelfstandig ondernemer en maakt fresco’s, voor zowel particulieren als in de openbare ruimte.

 

Tijdens het festival geeft Annelies twee verschillende basisworkshops (één ‘a buon fresco’ en één met de sgraffito techniek), zodat je de grondbeginselen van het fresco maken leert en met een klein werkstuk en extra ervaring naar huis gaat.

 

LET OP:

Workshop 1 “A BUON FRESCO” start op zaterdag om 11:00 uur en om 13:30 uur en op zondag om 11:00 uur, en duurt twee uur: Je leert een eenvoudige fresco zelf stucen en schilderen op een tegel.

 

Workshop 2 “SGRAFFITO” start op zaterdag om 16:00 uur en op zondag om 13:30 en 15:30 uur en duurt anderhalf uur: Je maakt een sgraffito in twee kleuren, de bovenste laag wordt weggekrast.

 

 

Deel dit item met je vrienden via