Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen 21 & 22 september
Ambacht in Beeld Festival 23 & 24 september - NDSM Loods, Amsterdam-Noord

workshop | Wollen sjaal vilten

Phylène Lemans | Felt Amsterdam - Zaterdag 24 september & Zondag 25 september
Locatie:
Lengte:
1,5 uur
Prijs:
20 euro
Aanvangstijd(en):
 
Zaterdag 24 september
11:00
13:00
15:00
17:00
Zondag 25 september
11:00
13:00
15:00
17:00
KOOP HIER JE TICKETS

Wist je dat je voor het maken van vilt alleen maar wol, water, zeep en wrijving nodig hebt? Vilt is één van de oudste textielvormen ter wereld en is een niet-geweven textielsoort. Tijdens de workshop van Phylène Lemans leer je hoe je van losse kleurige merinowol een kleine sjaal kan maken. Dit kan in combinatie met zijden stof of 100% zachte wol.

 

Je ontvangt een stuk witte of gekleurde zijden stof en kiest zelf enkele mooie kleuren wol.  Deze wol leg je dakpansgewijs in dunne plukjes op de zijde. Dit kan effen zijn, maar ook in een mooi patroon. Vervolgens wordt het geheel nat gesprenkeld met zeepwater en zachtjes gewreven. Daarna rollen we het geheel op en wordt het nog een tijdje “gemasseerd”. Wol bestaat uit open schubben en door de wrijving grijpen de wolschubben in elkaar (en door de zijde heen). Zo ontstaat een nieuwe stof waarvan je dus sjaals, maar ook kleding etc.kunt maken!

N.B. neem zelf een oude badhanddoek mee

 

Ontwerpster Phylène Lemans is zo’n tien jaar geleden gegrepen door het viltvirus en heeft zich sindsdien bij gerenommeerde viltmakers in binnen- en buitenland gespecialiseerd in diverse manieren van vilt maken. Behalve unieke kleding en accessoires maakt ze ook wandpanelen die niet alleen decoratief zijn, maar ook de akoestiek van een ruimte sterk verbeteren.

Deel dit item met je vrienden via