Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen 21 & 22 september
Ambacht in Beeld Festival 23 & 24 september - NDSM Loods, Amsterdam-Noord

masterclasses | Passementerie

Patrice Cantalejo - Zaterdag 24 september & Zondag 25 september
Locatie:
Hallenstudio's Studio 3
Lengte:
3 uur
Prijs:
€ 95
Aanvangstijd(en):
 
Zaterdag 24 september
11:00
15:00
Zondag 25 september
11:00
15:00
KOOP HIER JE TICKETS

In de 16e eeuw werd in Frankrijk het Passementwerkersgilde opgericht en er was zeven jaar voor nodig om lid te mogen worden van dit gilde. Passementen zijn ornamenten (zoals vlechten, franjes en sierkoorden) voor het afwerken van kleding, gordijnen of gestoffeerde meubels. De Franse meesterpassementwerker Patrice Cantalejo heeft zich gespecialiseerd in het met de hand weven van passementen en het vervaardigen van modeaccessoires en sieraden. Hij maakt gebruik van eeuwenoude technieken waarbij tijdens het weven ragfijne draden gedraaid worden tot koord, dat weer gevlochten wordt in zeer complexe patronen. Geen machine kan dit proces nabootsen.

 

Patrice ontving in 2011 de onderscheiding van Meilleur Ouvrier de France (Beste Vakman van Frankrijk) voor het weven met zijde. Hij is de enige ambachtsman in Frankrijk die deze techniek beheerst.

 

Tijdens de masterclass op het Ambacht in Beeld Festival demonstreert hij de techniek van de gedraaide koorden op zijn eigen meegebrachte handweefgetouw, waarna de deelnemers zelf aan de slag gaan met het maken van koord. Ook krijgen de deelnemers les in een 500 jaar oude, zeer complexe vlechttechniek die uitsluitend met de hand uitgevoerd kan worden.

 

De masterclass is bedoeld voor ambachtelijke modeontwerpers, gevorderde studenten van textiel- en mode-opleidingen, meubelmakers, meubelstoffeerders, coupeurs en kostuumontwerpers. Een unieke kans om in aanraking te komen met dit eeuwenoude ambacht.

 

Deel dit item met je vrienden via