Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen 21 & 22 september
Ambacht in Beeld Festival 23 & 24 september - NDSM Loods, Amsterdam-Noord

film | Filmthema Quilt in Caïro

Zondag 25 september - Zondag 25 september
Locatie:
Filmhallen Zaal 2
Lengte:
1,5 uur
Prijs:
€ 10
Aanvangstijd(en):
 
Zondag 25 september
18:00
KOOP HIER JE TICKETS

The Tentmakers of Cairo, Egypte, 2015, Kim Beamish, 94’, Engels ondertiteld [Nederlandse festivalpremière]

 

met na afloop presentatie The Refugee Company door Yara Said

 

The Tentmakers of Cairo biedt een unieke en intieme inkijk in een kleine gemeenschap van getalenteerde ambachtslieden, die de bijzondere Egyptische kunst van Khayamiya, handgestikte applicaties, beheersen. In een kleine overdekte markt, in het hart van het oude Islamitische Caïro, naaien vier ambachtslieden bijzondere Islamitische patronen, op het moment dat hun oude ambacht samenkomt met een 21e-eeuwse revolutie.

 

Historisch gezien werd Khayamiya gebruikt om het interieur van tenten te versieren. Het is een belangrijk onderdeel van het Egyptische erfgoed, dat teruggaat tot de tijd van de farao’s. Echter, in een meer moderne, op toeristen gerichte incarnatie, maken de ambachtslieden wandbekleding en kussenhoezen. De film biedt toegang tot de technieken en praktijken rond deze traditionele kunst, en gaat in op het veranderende publiek. De tentenmakers reizen zelfs naar de Verenigde Staten en Frankrijk om hun quiltwerk in tentoonstellingen te presenteren. Door deze aandacht in het buitenland, beseffen de ambachtslieden tegelijkertijd het gebrek aan respect voor hun werk in eigen land.

 

Een belangrijke rode draad in de film is de Egyptische revolutie, die we door de ogen van de tentmakers meekrijgen. Met het toerisme op een dieptepunt, strijden de tentenmakers niet alleen om hun cultuur en ambacht te behouden, maar ook om te overleven.

 

Dit programma start om 18.15 uur

 

The Refugee Company wil vluchtelingen midden in de samenleving plaatsen. Yara Said is een kunstenaar uit Damascus, die zich inzet om kunstenaars, designers en ambachtslieden een plek te geven in de Westerse maatschappij.

 

logo-refugee-company
Cineville pashouders kunnen op vertoon van hun pas tijdens het festival een ticket afhalen bij de festivalkassa. Op basis van beschikbaarheid.

Deel dit item met je vrienden via