Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen 21 & 22 september
Ambacht in Beeld Festival 23 & 24 september - NDSM Loods, Amsterdam-Noord

film | Filmthema Leer en Perkament

Zaterdag 24 september - Zaterdag 24 september
Locatie:
Filmhallen Zaal 2
Lengte:
1,5 uur
Prijs:
€ 10
Aanvangstijd(en):
 
Zaterdag 24 september
13:00
KOOP HIER JE TICKETS

The Apprentice, Turkije, 2014, Tayfun Belet, 21’, Engels ondertiteld [Europese première]

 

De laatste perkamentmeester van Bergama, Ismail, is 82 jaar en wil graag zijn kennis overdragen. Bij de jongere mannen vindt hij geen opvolger, ze vinden het te zwaar en houden het niet vol. Een jonge vrouw staat echter te popelen om het vak te leren en weet de meester ervan te overtuigen haar in de leer te nemen. In de film zie je haar aan het werk, en vertelt ze met enthousiasme en liefde over dit, bijna uitgestorven, ambachtelijke beroep.

 

Dancing Shoes, India, 2016, Rishebh Batnagar & Jogavindra S. Khera, 26’, Engels ondertiteld [Europese première]

 

Als we aan Dharavi denken, doemt een beeld op van een armoedige sloppenwijk in Bombay. Maar er zijn ook succesverhalen te vinden, van ambachtslieden die met vakkennis en ambitie hun dromen proberen waar te maken. De 34-jarige Jameel Shah is één van hen. Als zoon van een arme boer, droomde hij over Bollywood. En nu is hij een succesvolle schoenmaker, van topkwaliteit dansschoenen, voor vele Bollywood sterrren en zelfs voor Kylie Minogue. Maar nog steeds met zijn team van ambachtslieden werkzaam vanuit een minuscuul kamertje in Dharavi.

 

黒谷和紙 Making of Japanese handmade paper of Kyoto Kurotani, Japan, 2015, Kuroyanagi Takashi, 5’, geen ondertitels

 

Kort portret van een Japanse papiermakerij waar op traditionele manier van houtbast van de moerbei papier gemaakt wordt.

 

New Hope – Wayang Kulit, Maleisië, 2014, Gloria Kurnik, 6’, Engels ondertiteld [Nederlandse première]

 

Een prachtig verhaal van de heropleving van traditionele wayang kulit (schimmenspel) voorstellingen, door het maken van wayang poppen uit de Star Wars films.

 

Handmade: By Royal Appointment, Groot-Brittannië, Richard Bright, 2016, 29’, Engels gesproken [Nederlandse première]

 

Uit de prachtige BBC serie By Royal Appointment, vertonen we de aflevering over schoenmakerij John Lobb. Sinds het midden van de 19e eeuw worden in de schaduw van St James’s Palace in Londen in de ambachtelijke werkplaats handgemaakte schoenen vervaardigd voor de Britse adel. Exclusief schoeisel gedragen door de Duke of Edinburgh en de Prince of Wales.

Het bedrijf wordt nog altijd door de originele familie geleid en in deze film volgen we een dag uit het leven van de ambachtslieden. Hun technieken zijn sinds de start van het bedrijf nauwelijks veranderd en ze werken met grote liefde aan de chique schoenen.

 

Q&A met regisseur Laura Blount van de BBC over Handmade: By Royal Appointment.

 

Laura Blount is a freelance Producer and Director based in Scotland. Over the course of a 13 year career in television she has worked for a number of the UK’s broadcasters but the majority of her work is for the BBC. She has worked on a wide range of programmes from the BBC’s successful Coast series to a number of arts films. Handmade: By Royal Appointment gave her an opportunity to work with a small team including an award-winning editor and Executive Producer. In order to embed herself in the private world of the artisans of John Lobb, she filmed their work herself – squeezing herself and her camera into the small warren of workshops in London’s Mayfair.

 

 

Cineville pashouders kunnen op vertoon van hun pas tijdens het festival een ticket afhalen bij de festivalkassa. Op basis van beschikbaarheid.

Deel dit item met je vrienden via