Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

TextielMuseum/TextielLab

Duo lezing Errol van de Werdt (directeur TextielMuseum) en Samira Boon (architect en designer)

 

 

Errol van de Werdt zal als directeur van het TextielMuseum in zijn lezing “Craftmanship meets technology in Textiles” inzicht geven in de visie en ambitie van het TextielMuseum en het TextielLab.

 

In het hart van wat ooit een florerende wolstad was, herinnert het TextielMuseum in Tilburg aan de rijke geschiedenis van de textielindustrie. Het museum koestert eeuwenlang opgebouwde kennis over ambachten, materialen, technieken, patronen en recepten. Van daaruit wordt zeer bewust de stap naar het heden gemaakt. Niet alleen met inspirerende tentoonstellingen en evenementen; er worden hier daadwerkelijk prototypes, autonome werken en exclusieve producties ontwikkeld en gemaakt. In het TextielLab zijn de meest geavanceerde machines in bedrijf, doen ontwerpers, architecten, kunstenaars en studenten spraakmakend onderzoek. Er wordt een ambacht met het bijbehorende vakmanschap in stand gehouden, en belangrijker nog: verder ontwikkeld.

 

De lezing van Samira Boon gaat diep in op zo’n samenwerkingsproject tussen het museum en zij als architect en vormgever. Ze zal vertellen over een groot onderzoeksproject voor de Research & Development afdeling van het TextielLab waar zij de afgelopen jaren aan heeft gewerkt: het ontwikkelen van zelfvouwend textiel. Ze zal vertellen hoe ze met ambachtelijke technieken op high tech machines en met innovatieve materialen tot verrassende ruimtelijke toepassingen kwam.

 

Na het afronden van haar opleiding als architect, woonde Samira Boon vier jaar in Japan, waar ze haar ontwerpstudio startte. Haar eerste succes kwam in 2002 na het ontwerpen van de “beterschap maskers”: gewone maskers bedrukt met dierlijke gezichten. Kort daarna ontwikkelde ze de serie “furoshiki shiki”; vinyl tassen die waren geïnspireerd op een Japanse vouwtechniek.

De laatste jaren richt ze zich op de ontwikkeling van driedimensionale textiel in het TextielLab in Nederland. Het technologisch geavanceerde textiel wordt toegepast in verschillende interieurs en resulteert in een verscheidenheid aan producten. Een van de meest technologisch geavanceerde serie producten is de “instant collectie”: voorgeprogrammeerde verschillende lagen en naden leiden tot 3D-producten die, zo goed als klaar, rechtstreeks uit de machine komen.

 

Samira Boon heeft geëxposeerd in New York, Amsterdam, Tokio, Seoul, het TextielMuseum in Tilburg, het Hara Museum van Hedendaagse Kunst, en het Museum voor Hedendaagse kunst van Tokio (MOT).

Samira Boon deelt haar kennis over technieken en concepten in lezingen en workshops en doceert aan verschillende design instellingen, waaronder de Design Academy Eindhoven, de Academie van Bouwkunst Amsterdam en Seoul National University of Technology. Sinds het begin van 2014 geeft ze ook les aan de Koninklijke Academie voor de Kunsten in Den Haag.

 

Voertaal Nederlands