Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

Staphorster Stipwerk op textiel

Het Staphorster Stipwerk is een druktechniek die uitblinkt in eenvoud, patronen en kleurenpracht en werd door van Gerard van Oosten weer nieuw leven in geblazen. Als geboren en getogen Staphorster zat hij vaak als kind aan tafel te kijken hoe zijn tante met blikken stempeltjes en spijkers in een blokje hout prachtige figuren en patronen maakte op stof voor de klederdracht.

 

Toen het ambacht stil kwam te liggen omdat de fabriek met de verfproductie stopte, ging Van Oosten zelf de verf produceren. Nu is het ambacht dankzij hem meer levend dan ooit, met zelfs een eigen opleiding! Van Oosten geeft regelmatig workshops, maakt verf en is continu bezig met nieuwe toepassingen en patronen. Zo beperkt de druktechniek zich allang niet meer alleen tot de klederdracht maar kun je ook schoenen, lingerie of zelfs je mobiele telefoon voorzien van een mooi patroon.

 

Tijdens de workshop legt Van Oosten uit hoe een patroon wordt opgebouwd, wat de betekenis is van kleuren en hoe het stipwerk zich heeft ontwikkeld. Daarna ga je zelf aan de slag met een stuk doek dat je op eigen wijze mag bedrukken met deze techniek.