Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen 21 & 22 september
Ambacht in Beeld Festival 23 & 24 september - NDSM Loods, Amsterdam-Noord

Smeden

 

Smid Bert Meister mag uiteraard niet ontbreken op het festival. Smederij Meister & Zonen is al 105 jaar een begrip in de Bellamystraat. Helaas moet de smederij nu sluiten omdat Meister geen vergunning krijgt om even verderop op kleinere schaal door te gaan. De buurt ziet de oude smederij ongaarne verdwijnen. Meister heeft inmiddels een nieuw onderkomen gevonden om zijn ambacht uit te kunnen blijven oefenen.

Eén van de eerste en mooiste werken die Meister maakte, was de met bladgoud vergulde zonnewijzer op de Nieuwe Kerk. En onlangs vervaardigde de smederij de scharnieren voor de enorme deuren van de Hallen. Tijdens het festival slaat hij met collega (tevens samoerai) Erik Louw graag op het aambeeld om te laten zien hoe het prachtige smeedwerk gecreëerd wordt.

 

Update: Annelied is helaas verhinderd – de workshops worden gegeven door Kai Fray. Annelied van Dijk is een van de eerste vrouwelijke smeden in Nederland met het vakbekwaamheidsdiploma. Ze volgde haar opleiding bij het Gilde van de Kunstsmeden. Van Dijk geeft op creatieve wijze vorm aan metaal en geeft het oude ambacht daarmee verrassende en nieuwe impulsen. Van Dijk legt met de juiste warmte en haar technische kennis de ziel van harde materialen bloot, waardoor deze zich soepel laten vormen tot creatieve resultaten. Op zaterdag kun je tussen 11 en 3 bij haar in de leer en zelf een haakje smeden.

 

Kai Fray is een jonge en enthousiaste smid. Hij neemt zijn antieke smidse mee naar het festival, waarvan het vuur nog met ouderwetse blaasbalg wordt opgestookt.

Dit weekeinde kan je bij hem een eigen haakje leren smeden. Ambachtelijk gemaakt, van gloeiend ijzer.

Kai de smid heeft meegewerkt aan de restauratie van Zaanse molens, panden en pakhuizen. Ondermeer met de ploeg van Bart Nieuwenhuijs werkte hij aan molen De Huisman, restaurant De Smuiger, maar ook werkt hij voor de Frans Wytema stichting, Somass en anderen. Hij nodigt je graag uit om te proeven van zijn ambacht.