Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

OPENINGSAVOND FESTIVAL

Opening
Na een woord van welkom en dankwoord door directeur Wendy van Wilgenburg zal de officiële opening van het Ambacht in Beeld Festival worden verricht door meesterbeeldhouwer Thomas Donahue uit New York, die speciaal voor het Ambacht in Beeld Festival naar Nederland komt om lezingen te geven. Hij was verantwoordelijk voor de restauratie van het Vrijheidsbeeld en heeft nauw samengewerkt met kunstenaars als Willem de Kooning en Jasper Johns.

 

Albert van der Zeijden is wetenschappelijk beleidsmedewerker van het VIE en Lid van de Evaluation Body die adviseert over de internationale voordrachten voor de UNESCO conventie van het Immaterieel Erfgoed. Hij zal het nieuwe initiatief van het Ambacht in Beeld Festival de AmbachtenMarktplaats.nl lanceren, een online platform dat ambachtslieden en particulieren met elkaar verbindt.

 

Stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-West Gerolf Bouwmeester zal het belang van het behoud van ambachten in de stad onderstrepen en Minister Jet Bussemaker zal een ambachtelijke boodschap overbrengen.

 

Aansluitend aan deze sprekers zullen we gezamenlijk kijken naar de wereldpremière van de documentaire Un Trabajo Feliz. In deze prachtige, verstilde documentaire van Juan Alcón Durán zie je de ijverige handen van een ambachtsman met grootse precisie en in opperste concentratie een meubel maken. De Spaanse filmmaker Juan Alcón Durán is aanwezig en na afloop van de vertoning is er een korte Q&A.

 

De gastvrouw voor deze openingsavond is Hadassah de Boer.

 

 

Openingsfilm: Un Trabajo Feliz
met Q&A filmmaker Juan Alcón Durán 

Juan Alcón Durán, 39’
Spanje, geen tekst
Wereldpremière

 

Deze prachtige documentaire van Juan Alcón Durán beleeft haar wereldpremière tijdens het Ambacht in Beeld Festival. Je ziet de ijverige handen van een ambachtsman met grootse precisie en in opperste concentratie een meubel maken. Vorm en inhoud zijn in deze documentaire één. De film maakt duidelijk dat het wel degelijk in dit ‘IKEA tijdperk’ uitmaakt hoe dingen gemaakt worden. Met eerlijk materiaal en met passie, toewijding en grote schat aan ambachtelijke kennis.

 

Juan Alcón Durán werkt als onafhankelijk filmmaker en editor in Madrid en studeerde af in Fine Arts aan de Complutense Universiteit. Hij geeft sinds 2005 regelmatig videoworkshops samen met het Mnemocine collectief, produceert sociale documentaires en werkt aan een internationaal muziekproject Beyond Digital.

 

Na afloop van het programma is er een feestelijke openingsborrel in de foyer van de Filmhallen.

 

 

Cineville pashouders kunnen online reserveren.