Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

Filmthema Keramiek & Qudad in Jemen

Werken met Passie: Paula Bastiaansen
met Q&A Dorien Theuns onder leiding van Tommie van Eck

Dorien Theuns, 13
Nederland, Nederlands gesproken

 

Festivalpremière 

Paula Bastiaansen is keramiste. Haar ijle werk lijkt eerder door de natuur gevormd, dan door mensenhanden. Maar toch zijn het haar handen die uit lompe hompen klei deze prachtige, flinterdunne sculpturen weten te halen. Hoe doet ze dit? Maar vooral ook: wat heeft haar al sinds haar afstuderen bezield om dag in dag uit met porselein bezig te zijn? En haar hele leven hieromheen in te richten, zonder te weten welke richting haar werk op zou gaan? Dit korte portret van Paula Bastiaansen, is één van de vier portretten van keramisten uit de serie ‘Werken met Passie’.

 

Documentairemaakster Dorien Theuns heeft een achtergrond in (kunst-)geschiedenis en visuele antropologie. Het liefst houdt ze zich bezig met mensen die haar fascineren en inspireren, door deze fascinatie en inspiratie in een audiovisueel product te vangen en publiek op een aansprekende manier mee te nemen in de wereld van een ander.

 

Qudad: Reinventing a tradition
met nagesprek onder leiding van Tommie van Eck
Caterina Borelli, 58’13’’
Jemen, Engels & Arabisch gesproken, Engels ondertiteld

 

Nederlandse première

 

Qudad is een waterdicht gips, waarvan het maakprocees zeer bewerkelijk en arbeidsintensief is. Het maken van het gips neemt maar liefst een volledig jaar in beslag en wordt tegenwoordig nauwelijks meer gedaan. De Al-Amiriya Madrasa in Rada, Jemen wordt echter al bijna 20 jaar gerestaureerd met gebruik van deze ambachtelijke techniek. De moskee is in 1504 gebouwd en verkeerde in de jaren ‘70 in slechte staat. Nu werken er al jaren een groot aantal mannen aan dit omvangrijke restauratieproject.

In de film ontmoet je dit team en zie je het proces van het vervaardigen van qudad. De documentaire maakt duidelijk dat de ambachtslieden nauwgezet, met zorg en vakmanschap te werk gaan. Het herstel van de Amiriya is hiermee niet alleen van cultuur-historische betekenis, maar zorgt ook voor behoud van ambachtelijke kennis.

 

Het nagesprek heeft plaats met Dr. Marina de Regt. Marina de Regt is Universitair Docent bij de afdeling Sociale en Culturele Antropologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in Jemen.

Cineville pashouders kunnen online reserveren.