Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen 21 & 22 september
Ambacht in Beeld Festival 23 & 24 september - NDSM Loods, Amsterdam-Noord

Filmthema Textiel in diverse landen

Kalabattu: A binding Thread
Arundhati Bhardwaj,  13’40’’
India, Hindi gesproken, Engels ondertiteld

 

Wereldpremière

Zardozi borduurwerk werd onder andere gebruikt om de kleding van de koningen en de royalty in India te verfraaien. Door commercialisering sterft dit boorduurwerk uit en raken veel ambachtslieden werkloos. De hoofdrolspeler van deze film gebruikt zijn ambachtelijke vaardigheden nu om kunst te produceren en wordt hiermee zelf de verbindende factor tussen ambacht, commercie en kunst.

 

Arundhati studeert momenteel aan het National Institute of Design in India. Ze is een fervent lezer maar liet haar journalistieke carrière varen om zich te richten op het maken van documentaires. Kalabattu is haar eerste film.

 

Felt Feelings and Dreams
Andrea Odezynska, 30’,
Kirgizië, Kirgizisch gesproken, Engels ondertiteld


Nederlandse première

Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie teisteren werkloosheid en alcoholisme de voormalige republiek Kirgizië. Felt, Feelings, and Dreams volgt een kleine groep Kirgizische vrouwen die zich aan de armoede weten te onttrekken door een oude traditie nieuw leven in te blazen: het maken van vilt. Afgezet tegen het verbluffend mooie en barre landschap van deze regio, toont de film deze vrouwen, hun kleurrijke ambachtelijke handwerk, de onderlinge vriendschappen en de kinderen die zij nu weer kunnen voeden.

 

Bekroond filmmaker Andrea Odezynska is regisseur en schrijver. Ze behaalde een Master of Arts in Film Regie aan het American Film Institute Conservatory in Hollywood,  een Bachelor in Theater aan het Bennington College en studeerde acteren aan de Royal Academy of Dramatic Arts in Londen. Odezynska doceert film aan The School of Visual Art in New York City.

 

A Fish-skin Coat of the Aynu
Shiro Sasaki, Shinobu Yoshimoto,  28’
Japan, Japans gesproken, Ondertiteld

 

Europese première

 

In het verleden droegen de Aynu die op het Russische eiland Sakhalin leefden lederen kleding gemaakt van de huid van zalm. Tijdens het Sovjetregime werden de Aynu gedeporteerd naar goelags en gedwongen hun etnische identiteit op te geven. Na de Tweede Wereldoorlog werd het grootste deel van de Aynu terug naar Japan gedeporteerd. De Aynu die nu woonachtig zijn in Hokkaido, Japan proberen het traditionele ambacht van het werken met vis-huid leder te doen herleven. In de film zien we het vervaardigen van een jas gemaakt van vissenhuid: van de zwemmende zalm, het strippen van de huid tot en met het naaien van het stugge materiaal.

 

Lampiao’s Sandals
Adriana Yañez, 28’
Brazilië, Portugees gesproken, Engels ondertiteld

 

Europese première

In het achterland van Brazilië woont en werkt Espedito Seleiro. Hij is een meester in het vervaardigen van leren handwerk, zoals zadels, gilets en schoenen. Seleiro heeft in een oude gereedschapskist van zijn vader de papieren mal van een bijzondere sandaal gevonden. In de film zie je hem dit traditionele ontwerp aanpassen aan zijn tijd en zo het kwetsbare ambacht op succesvolle wijze een nieuwe impuls geven.

 

Adriana Yañez studeerde Social Communication aan de Universiteit van São Paolo en de Escuela Internacional de Cine y TV in Cuba, met als specialisatie documentaires maken. Ze startte in 2003 als regieassistent en bekwaamde zich via functies als scriptschrijver tot regisseur.

 

Cineville pashouders kunnen online reserveren.
   

 

Trailer: Felt Feelings and Dreams