Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen 21 & 22 september
Ambacht in Beeld Festival 23 & 24 september - NDSM Loods, Amsterdam-Noord

Filmthema Houtbewerking

Sterre Burookast
met Q&A Sterre Boekel en Marco Mout onder leiding van Tommie van Eck
Omroep Gelderland,  5’40’’
Nederland, Nederlands gesproken

 

Festivalpremière

 

Korte film gemaakt door Omroep Gelderland over Sterre Boekel, een vijftienjarig meisje dat onder begeleiding van Marco Mout van de Kruittoren in Zutphen leert haar zelf ontworpen kast te timmeren.

 

De Leermeester
met Q&A Nina van Oort onder leiding van Tommie van Eck
Nina van Oort, 14’
Nederland, Nederlands gesproken

 

Festivalpremière

 

Ambachtelijk aannemer Fred Mensink en werknemer Stefan werken al twaalf jaar samen. Stefan heeft autisme, maar Fred behandelt hem daarom niet anders dan zijn andere medewerkers. De documentaire laat zien dat de twee mannen meer gemeen hebben dan je op het eerste gezicht zou denken.

 

Nina Karim van Oort studeerde in 2015 af met de documentaire Joyland aan de Filmacademie in Amsterdam, richting regie documentaire. Aan deze opleiding ontwikkelde Van Oort meerdere films, waaronder De Leermeester in haar derde studiejaar. Voor NPOdoc ontwikkelde zij de film In naam van Puck, over een meisje met een bipolaire stoornis.

 

The Designer. The Builder. The Finisher
Steven Robert McCurdy, 32’33’’
USA, Engels gesproken

 

Europese première

 

In de documentaire, The Designer. The Builder. The Finisher werken drie enthousiaste ambachtslieden samen om een mahoniehouten tafel te creëren met een gedetailleerd ontwerp als basis. Ontwerper Jeff Cobabe, meubelmaker Chris Gochnour en polijster Mike Ensign ontmoeten elkaar in het begin van het project om het object te bespreken en krijgen daarna de artistieke vrijheid om hun afzonderlijke fasen van het werk uit te voeren.

 

Earl’s Canoo
Thomas Vennum with Charles Weber  27’
USA, Engels gesproken

 

In deze film ontmoeten we Earl Nyholm, een lid van de Ojibwe Natie, terwijl hij door het bos loopt van Madeleine Island, Wisconsin. Hij is op zoek naar de berk met de juiste schors, die hij zal gebruiken om een traditionele Ojibwe kano te bouwen. We zien alle benodigde handelingen, waarbij het camerawerk ons in staat stelt het ingenieuze proces in detail te volgen. De film is een mooi document van een Native American ambacht.

Cineville pashouders kunnen online reserveren.