Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen 21 & 22 september
Ambacht in Beeld Festival 23 & 24 september - NDSM Loods, Amsterdam-Noord

Filmthema Ambachtelijke Botenbouw

Korte presentatie Openluchtmuseum
In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem staat de botterreparatiewerf “De Hoop” uit Marken. Recentelijk heeft het museum de ambachtsman Henk van Halteren van de botterwerf in Spakenburg aangetrokken, die samen met medewerkers en vrijwilligers met oude technieken een kubboot zal bouwen. Het aantal ambachtslieden dat de benodigde kennis en vaardigheden hiervoor heeft is in Nederland op één hand te tellen. Marianne van Dorst van de afdeling Presenteren en Educatie van het Openluchtmuseum komt vertellen over de visie achter dit initiatief en Henk van Halteren, de botenbouwer, vertelt over zijn vakkennis en hoe het is om opeens binnen een museale context te werken.

 

Vanishing Sail
met Q&A Justin Sihera
(Producer Vanishing Sail)
Alexis Andrews, 87’45’’
Caraïben, Engels gesproken, Engels ondertiteld

 

Nederlandse Première

 

Een eilandengroep in de Caraïbische Zee was ooit volkomen afhankelijk van visserij en scheepsbouw, maar vandaag de dag is deze manier van handeldrijven daar overbodig geworden. Het scheepsbouwambacht volgens eeuwenoude traditie van de eerste Schotse kolonisten in de achttiende eeuw dreigt verloren te gaan.

 

In de prachtige documentaire Vanishing Sail maak je kennis met scheepsbouwer Alwyn Enou, één van de laatste scheepsbouwers die het vak beheerst zoals het al generaties is overgeleverd. Alwyn nadert de zeventig en er komen geen orders meer binnen. In zijn ultieme poging het ambacht te laten voortbestaan bouwt hij nog een allerlaatste keer een zeilboot, in de hoop dat zijn zoons het vak willen leren en voortzetten.

 

Volg drie jaar uit het leven van de scheepsbouwer, waar wanhoop en vooruitgang dicht bij elkaar liggen. Van het verslepen van omgehakte bomen tot de uiteindelijke ceremoniële lancering van de zeilboot te water, er gloort licht aan de horizon: het deelnemen aan een regatta.

 

Het is de eerste film van fotograaf Alexis Andrew. Andrew, van Griekse afkomst, studeerde fotografie in Londen. In 1985 zeilde hij naar Antigua om daar als commercieel fotograaf jachtboten te fotograferen.

 

Cineville pashouders kunnen online reserveren.

 

 

Trailer Vanisihing Sail