Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

Filmthema Cementography & Keramiek

Cementography
Nicolas Iordanou & Sylvia Nicolaides, 51’20’’
Cyprus, Grieks gesproken, Engels ondertiteld

 

Wereldpremière


Cementography
laat een vrij onbekende Cypriotische kunstvorm zien die in de jaren zestig door kunstenaar Christoforos Savva werd ontwikkeld: kunstwerken van cement gieten. Cement blijkt spannend om mee te werken door de contradictie van de hardheid van het materiaal versus de zachtheid van de aardse kleuren die je door het cement mengt.

 

In de documentaire volgen we drie jaar uit het leven van de 90-jarige kunstenaar Costas Economou die deze kunstvorm omdoopte tot ‘Cementography’ en het werk van Savva op Cyprus voortzette. Ook zie je hoe jonge kunstenaars op Cyprus geïnspireerd worden door de oude meesters.

 

Ravelli

Met Q&A Leen van den Berg, onder leiding van Hans Beerekamp
Leen van den Berg
Nederland, Nederlands gesproken

 

Festivalpremière  

 

Na de Tweede Wereldoorlog werd in Nederland hard gewerkt aan het vervaardigen van serviesgoed, waar een nijpend tekort aan was ontstaan. De Nederlandse keramisch vormgevers Gebroeders Ravelli zetten hun bedrijf op tijdens deze bruisende periode: Potterie Ravelli. De film is een portret van de Ravelli’s, die door een geslaagde mix van elitaire en populaire cultuur een gigantisch succes behaalden.

 

De Ravelli’s wisten de vooroorlogse ambachtelijke traditie met pure en eenvoudige vormen van Brouwer, De Blanken en Zaalberg moeiteloos te combineren met een exotisch modernisme, brutale kleurstellingen en humoristische decoraties. Tot op dag van vandaag is Ravelli een begrip en kunnen de gebruiksvoorwerpen op een grote schare verzamelaars rekenen.

 

 

Cineville pashouders kunnen online reserveren.

 

TRAILER: Cementography

TRAILER: RAVELLI