Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

Fashion

Programma met lezingen van twee succesvolle modeontwerpers die ieder op geheel eigen wijze ambachtelijk handwerk toepassen in het creëren van ontwerpen.

 

Edwin Oudshoorn (Lisse, 30 april 1980) spreekt de taal van de mode. Een ambachtsman die zijn liefde voor het leven omzet in een veelzijdig oeuvre van ontwerpen, met een duidelijke signatuur. Zijn veelal romantische werk vertelt verhalen. Dan weer komen sprookjesachtige, dromerige en zwierige silhouetten voorbij – met duizenden pailletten, bloemen en Swarovski-kristallen die stuk voor stuk op de jurken zijn genaaid – dan weer zijn de ontwerpen van Oudshoorn een modisch, adembenemend antwoord op de alledaagse realiteit, met jurken soms vanuit het diepste zwart opgebouwd. Naast de diverse modeshows die Oudshoorn heeft gegeven, is zijn werk in verschillende musea te zien geweest waaronder het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag, het Teylers Museum Haarlem en het Musée de la Vie Romantique in Parijs.

 

Modeontwerpster Winde Rienstra (Echten, 1981) studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Zij maakte in relatief korte tijd furore met haar eigenzinnige ontwerpen. Haar werk speelt zich af op de raakvlakken van mode, kunst en architectuur. Belangrijk bij Winde is haar gevoel voor materialen. Haar specifieke liefde gaat uit naar hout en het lijnenspel van houtnerven: deze zijn voor haar een spiegel van zowel de grilligheid als de schoonheid van het bestaan. Rienstra’s fascinatie voor ruimtelijke structuren rondom het menselijk lichaam leiden tot een terugkerend spel met driedimensionaliteit. De ruimtelijke vormgeving die zo ontstaat, geeft de modeontwerpster steeds opnieuw mogelijkheden waarbinnen zij haar materialen kan laten schitteren als sieraden rondom het menselijk lichaam. Haar gevoel voor handwerk, ambacht en het detail, is voor haar een drie-eenheid en de drijvende kracht van haar ontwerpen. Naast hedendaagse technologieën als lasersnijden die Winde toepast in haar werk, onderzoekt zij bij voorkeur voor de mode altijd nog onconventionele materialen om mee te experimenteren.

 

Voertaal Nederlands