Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen 21 & 22 september
Ambacht in Beeld Festival 23 & 24 september - NDSM Loods, Amsterdam-Noord

Expositie bij Galerie Beeldend Gesproken

Tijdens het Ambacht in Beeld Festival vinden de lezingen plaats in de prachtige expositieruimte van Galerie Beeldend Gesproken.

 

Hier kunt u tijdens het festival ook een aantal werken van kunstenaars bekijken die allen het ambacht van vilt maken gebruiken in hun creaties:

 

Maaike van Leijen (foto), Anneke HoogervorstAnnie Veldkamp en Leentje Hengel.

 

Ook van Claudy Jongstra wordt een werk tentoongesteld. Dit werk is te zien in het Kleinste Galerietje. Deze bevindt zich in de centrale passage van De Hallen in de gevel van Beeldend Gesproken. Hier geeft een metalen deurtje toegang tot een koker, die ooit diende om op het dak te kunnen klimmen. Deze kleine ruimte is omgetoverd tot “kleinste galerietje”.

 

Persbericht van Galerie Beeldend Gesproken:

 

Claudy Jongstra, Groots werk in het Kleinste galerietje

De Hallen in Amsterdam

 

Al 20 jaar houdt Claudy Jongstra zich bezig met het ontwerpen en vervaardigen van objecten en werken van textiel. In haar kunstwerken, haar wandtapijten en kleden gaat ze steeds opnieuw op zoek naar hoe ze met de verwerking van vervilte wol, haar grote fascinatie, de wereld letterlijk een beetje zachter kan maken. Tijd, rust en aandacht voor de natuur en haar eigen schaapskudde, bestaande uit 150 Drentse heideschapen, vormen de basis. Met haar creaties, gemaakt van haar zelfgemaakte verfmaterialen (ze heeft inmiddels ook haar eigen ververij) uit natuurlijke, door haarzelf verbouwde grondstoffen, heeft ze nationaal en internationaal naam gemaakt.

Zo heeft ze onder andere de wandtapijten en wandinstallaties ontworpen voor het Catshuis, de Nederlandse ambassade in Berlijn, de Bennington University in Vermont, het Lincoln Center in New York, het Fries museum te Leeuwarden en de entree van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Daarbij werkt zij nauw samen met architecten als Jo Coenen en Felix Claus Dick van Wageningen architecten. Ook ontwerpt zij stoffen voor bekende modeontwerpers als John Galliano, Christian Lacroix en Alexander van Slobbe.

In 2016 komt er opnieuw een belangrijke opdracht bij: Claudy Jongstra is namelijk uitgenodigd om voor het Museum of Modern Art in San Francisco een ´mural´ te ontwerpen en te maken. Hiermee is zij de eerste in een rij van kunstenaars die jaarlijks gevraagd zullen worden om een kunstwerk speciaal voor het MoMa te ontwikkelen.

 

Het eeuwenoude ambacht van het werken met en vervilten van wol is onder meer door haar werk weer helemaal van deze tijd.

Studio Claudy Jongstra kreeg ondermeer de Amsterdamprijs voor de kunsten (2005) en de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst (2008).

 

In het kader van het Ambacht in Beeld Festival (25/26/27 sep), wat dit jaar plaats vindt in de Hallen in Amsterdam, zal het werk van ambachtsvrouw en kunstenaar Claudy Jongstra te zien zijn.

We zijn er trots op als kleinste galerietje zo’n grote naam te mogen presenteren. En hopen dat de sterke expressieve kwaliteit van het werk en de natuurlijke materialen en schitterende kleuren ook u als toeschouwer meenemen naar andere werelden; zachtere werelden. Al is het maar voor heel even…