Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen 21 & 22 september
Ambacht in Beeld Festival 23 & 24 september - NDSM Loods, Amsterdam-Noord

Leerbewerkingstechnieken

Wie denkt dat ambachten alleen vroeger bestonden, vindt in de hippe Amsterdamse buurt De Pijp een club moderne ambachtslieden die het tegendeel bewijst: Ambachten – Made in de Pijp.

 

Eén van hen is restaurator Herre de Vries, werkzaam bij RNA. Hij houdt zich bezig met historische bindtechnieken van leren en perkamenten boekbanden en heeft onder meer in de Biblioteca Apostolica Vaticana in Vaticaanstad aan een collectie manuscripten uit Turkije en Perzië gewerkt.

 

Conservering en restauratie voorkomt niet alleen verval maar zorgt ook voor het behoud van de geschiedenis en het ambacht waarmee het voorwerp gemaakt is. Kennis van materiaaleigenschappen en historische vervaardigingstechnieken spelen daarin een grote rol. De restaurator bewerkt het leer van de leerlooier voordat hij het in objecten van cultureel erfgoed gebruikt.

 

Maak aan de tafel van RNA (Restauratie Nijhoff Asser) zelf kennis met een aantal van deze bewerkingstechnieken en ervaar hoe dit veelzijdige materiaal zijn vorm krijgt. Zie, hoor en voel hoe het leer, na enige voorbewerking om een boekrug wordt gemasseerd en met touw opgebonden om te drogen.