Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Saggarfiring Keramiek

Raku Experience - Danielle van Assema - Zaterdag 21 september & Zondag 22 september
Lengte:
3,5 uur
Prijs:
€ 125
Minimumleeftijd:
14 jaar
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 21 september
10:30
14:30
Zondag 22 september
10:30
14:30

Saggarfiring is een fascinerende techniek binnen het keramisch proces. Deze methode biedt de mogelijkheid om unieke en intrigerende effecten te creëren op keramische objecten. Tijdens een saggarfiring worden de objecten in een saggar geplaatst, in dit geval aluminiumfolie.

 

In de saggar worden organische materialen en chemicaliën toegevoegd, zoals zaagsel, zouten, metalen en zelfs haar of textiel. Deze materialen reageren tijdens het stookproces met de keramiek en veroorzaken bijzondere en onvoorspelbare kleureffecten en patronen op het oppervlak van het object.

 

Tijdens het stoken in een raku-oven – een snelle en intense methode van keramiekstoken – wordt de saggar verhit tot hoge temperaturen, meestal rond de 900-1000 graden Celsius. De combinatie van hitte, verbranding van de toegevoegde materialen en de afgesloten omgeving van de saggar geven spectaculaire kleuring aan de objecten.

 

In deze workshop krijg je de kans om twee voorgestookte objecten te transformeren door middel van de spannende saggarfiring-techniek. Aan het einde van de workshop worden deze objecten gedurende 45 minuten worden gestookt in een raku-oven, waarbij je het gehele proces van dichtbij kunt volgen. De objecten zullen getransformeerd zijn door de magische interactie van hitte en toegevoegde materialen in de saggar , waardoor ze een geheel nieuwe uitstraling en karakter hebben gekregen. Na afloop van de workshop kun je de door jou gecreëerde kunstwerken mee naar huis nemen.

 

Danielle van Assema is een raku keramiste met een passie voor het creëren van keramische kunstwerken. Haar werk richt zich voornamelijk op het gebruik van de raku- en saggarfiring technieken, waarbij ze unieke effecten en texturen weet te realiseren. Daarnaast deelt ze haar kennis en passie graag met anderen door workshops te geven in alternatieve stooktechnieken voor keramiek. “Mijn benadering als kunstenaar wordt gekenmerkt door het motto ‘de schoonheid van imperfectie’. Ik geloof dat juist in de onvolkomenheden en de onverwachte elementen van het creatieve proces de ware schoonheid van keramiek schuilt.”

 

 

Danielle van AssemaDanielle van Assema

Deel dit via