Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Papierscheppen

Piet Moerman -
Prijs:
gratis
Minimumleeftijd:
alle leeftijden
DOORLOPEND

Schep zelf een velletje papier uit zuiver katoen. Katoen is het meest duurzame papier door de vele cellulose in de vezel en wordt door veel kunstenaars gebruikt.

 

Iedereen gaat naar huis met één velletje handgeschept papier, al dan niet versierd met enkele bloemblaadjes. Het velletje is wel nog nat, maar wordt meegegeven in een kaftje.

 

Papier effectief scheppen werd gedaan tot ongeveer 1720, vanaf dan werden er een roterend zeef gebruikt. Alle stappen, van pulp maken, scheppen, koetsen van papier, persen, drogen tot satineren van het papier vinden we wel terug in een enorme papiermachine. Omdat al deze stappen eigenschappen weergeven in het papier, is de kennis en het ambacht zéér belangrijk.

 

De Papierschepperij te Brugge heeft reeds meer dan 23 jaar ervaring in het geven van demonstraties en workshops voor volwassenen en kinderen, zowel in de Papierschepperij zelf als op locatie.

 

Piet Moerman werd geboren en opgeleid in het grafische. Tijdens zijn graduaatsopleiding kreeg hij al labo papier en labo inkt. Tijdens een weekend, met het gezin, naar het boekendorp Redu zag hij een papierschepper (Colpin) te werk. Dat is in zijn hoofd of buik blijven zitten en van het één kwam het ander. In het “museum für papier und drück” in Bazel werden de eerste professionele schepramen besteld. In 1999 werd een gebouw in het centrum Brugge aangekocht die uitsluitend als papierschepperij gebruikt wordt.  Momenteel heeft de papierschepperij een exclusieve collectie van handgeschepte wenskaarten, bedrukt met ontwerpen van gerenommeerde Brugse kalligraven.

 

Deel dit via