Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Marokkaanse messing gravure

CRAFT DRAFT - Hamza El Fasiki - Zaterdag 21 september & Zondag 22 september
Prijs:
free
Minimumleeftijd:
for all ages
Voertaal:
English
DOORLOPEND

Marokkaanse messing gravure, plaatselijk bekend als az-Zuwāq ʿala an-Nuḥās, is een eeuwenoud ambacht. De technieken van het graveren van messing in Marokko met behulp van een beitel en andere gereedschappen dateren uit het begin van de 11e eeuw en zijn sindsdien van generatie op generatie doorgegeven.

 

In deze workshop word je meegenomen in deze oude technieken en methoden en werk je gezamenlijk aan een grote messing gravure.

Met passer en lineaal trekken we cirkels, met behulp van een set beitels proberen we rechte lijnen te maken. Details worden toegevoegd met verschillende stempels uit onze collectie. Vervolgens wordt met een houten hamer de rand van de gegraveerde plaat omhoog gebracht om er een dienblad van te maken. De voltooide gravure zal worden geschonken aan het Ambacht in Beeld Festival.

 

Hamza El Fasiki is ambachtsman en auteur. Hij studeerde Marokkaanse Culturele Studies aan de Sidi Mohamed Ben Abdellah Universiteit in Fez en studeerde af met een onderzoek gericht op de culturele geschiedenis van Marokkaanse traditionele ambachten. Hij heeft tussen 2011 en 2021 bij zijn vader in de leer gezeten bij Dar-Attamania Studio in Fez (Marokko). Hamza is specialist in traditionele Marokkaanse geometrische patronen, kopergravure en boekbinden en heeft academische werken op dit gebied gepubliceerd en door 16 landen gereisd terwijl hij de Marokkaanse cultuur leerde en onderwees.

 

 

Deel dit via