Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Masterclass Blauwdruk

De Katoendrukkerij - Nathalie Cassée en Studio Marte - Marte Haverkamp - Zaterdag 21 september & Zondag 22 september
Lengte:
3 uur
Prijs:
€ 75
Minimumleeftijd:
14 jaar
Voertaal:
Nederlands
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 21 september
10:30
14:30
Zondag 22 september
10:30
14:30

Maak kennis met het blauwdrukken met indigo en verf je katoen met deze puur natuurlijke verfstof.

 

Blauwdruk is een katoendruktechniek, een eeuwenoud ambacht om stoffen te versieren. Bij deze eeuwenoude druktechniek drukken we een uitsparingspasta op stof om een patroon op de stof aan te brengen. Na het drogen van de pasta wordt de stof een of meerdere malen in een blauwkuip gedoopt om hem blauw te verven. Daarna wast men de pasta uit en blijft een wit patroon op de blauw geverfde stof achter.  Indigo is wereldwijd een van de oudste kleurstoffen om textiel blauw mee te verven. In Europa gebruikte men bij het blauwdrukken van oudsher de blauwverfplant wede. Vanaf de 16e en 17e eeuw kwam uit India het krachtiger indigo, waarmee je hele stoffen mee kunt verven, maar ook patronen aanbrengen door gedeeltes van je stof af te dekken voordat je de stof in het indigo vat doopt. In Duitsland is blauwdruk bijgeschreven als Unesco Werelderfgoed; in Nederland is katoendrukken (blockprint)  bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

 

Je oefent in deze masterclass met drie verschillende technieken om de kleipasta aan te brengen -met penseel, sjabloon en een houten drukblok uit India- op proeflapjes katoen, waarna je ze met indigo verft. Daarna kies je één van die drie technieken om een iets groter stuk katoen te ontwerpen en te verven. Je proeflapjes en eindstuk verf je steeds zelf in het indigo-verfbad. Na het oxideren, spoelen we de katoen uit. Aan het einde van de masterclass neem je de lappen mee naar huis om verder te verwerken in je eigen project.

 

Nathalie Cassée heeft haar gespecialiseerde Katoendrukkerij in rijksmonument de Volmolen in Amersfoort. Ze leerde het ambacht van katoendrukken in India, Engeland en Frankrijk. Behalve het direct drukken op stoffen en papier, verdiepte ze ook haar kennis van het drukken met uitsparingstechnieken en met natuurlijke verfstoffen. In India werkte ze in verschillende regio’s om kennis te maken met diverse stijlen en blockprinters. In haar werkplaats heeft zij een collectie van ca. 1000 drukblokken.

 

Marte Haverkamp is beeldend kunstenaar en natuurlijk verfexpert. Marte geeft een hedendaagse draai aan traditionele ambachten en technieken. Midden in Amsterdam heeft ze haar eigen tuin met verfplanten. De bloemen uit de tuin, voedselafval en de natuurlijke pigmenten vormen de start van haar monumentale textielkunstwerken en creatieve workshops waarbij het experiment altijd de boventoon voert.

 

De Katoendrukkerij

Deel dit via