Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date: Ambacht in Beeld Festival 27 & 28 september 2025, NDSM Loods Amsterdam

| Marokkaanse Henna: bndir beschilderen

Fatima Oulad Thami - Zondag 22 september
Lengte:
3 uur
Prijs:
€ 50
Minimumleeftijd:
16 jaar
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zondag 22 september
10:30

Het doel van deze masterclass is om een bndir te beschilderen met henna-patronen. Een bndir is een traditionele ronde handtrommel gemaakt van dierenhuid. Ook dit perkament kan gekleurd worden met henna, wat traditioneel ook gedaan wordt. Anders dan op levende huid, is een hennaversiering op perkament permanent. Daardoor wordt de bndir een mooi kunstobject dat je aan de wand kunt hangen of waar je een lichtje achter kunt plaatsen voor een extra mooi effect.

 

Tijdens deze masterclass krijg je allereerst een introductie in Marokkaanse henna-kunst. Wat is de culturele achtergrond? Welke betekenissen horen bij de patronen en waarom wordt henna eigenlijk gebruikt? Daarna gaan de deelnemers aan de slag met het praktische gedeelte. We oefenen de spuittechniek: hoe trek je mooie lange dunne lijnen, hoe maak je druppels en blaadjes in één drukbeweging, en hoe houd je balans tussen snelheid en druk?

 

Marokkaanse henna-kunst is een ambacht dat van oudsher werd overgedragen van moeder op dochter of zich organisch verspreidde binnen vrouwencommunities. Het ambacht kenmerkt zich door een specifieke techniek, namelijk het aanbrengen van henna met een spuit. Hiermee worden vaak geometrische patronen aangebracht op handen en voeten. De henna bindt aan de keratine in de huid, waardoor de oranje-bruine versieringen 1 à 2 weken zichtbaar blijven.

 

Henna is het meest bekend als ceremonieel onderdeel van een Marokkaanse bruiloft, waarbij de bruid haar handen en voeten laat versieren met henna. Maar henna is nog veel meer dan een mooie versiering op de huid. Er gaat een hele wereld achter schuil, met symboliek, betekenisvolle rituelen en empowerment-tradities.

 

Op vierjarige leeftijd onderging Fatima Oulad Thami voor het eerst een hennaritueel tijdens een bezoek aan haar oma in Marokko. Met een stokje en hennapasta tekende een buurmeisje een visgraatpatroon op haar handjes en voetjes. Deze ervaring zou haar leven voorgoed veranderen. Iedere zomer werd het hennaritueel een vaste traditie van de vakantie. Op veertienjarige leeftijd begon zij autodidactisch te oefenen om zelf neqacha te worden. Inmiddels heeft ze 30 jaar ervaring op haar naam staan en is ze een veelgevraagd henna-kunstenaar in binnen- en buitenland. Met Marokkaanse henna-kunst als haar expertise en haar passie als drijfveer heeft ze onder de naam Hand of Fatima veel bereikt. Ze heeft een online leerplatform, een webshop met hennabenodigdheden, de Henna Academy voor groepslessen, werk in opdracht, een meester-gezeltraject via het Fonds voor Cultuurparticipatie, en nog veel meer. Fatima is inmiddels niet alleen neqacha, maar ook spreker, docent, kunstenaar en maatschappelijk geëngageerd maker.

 

NB Fatima geeft ook een workshop tijdens het festival.

 

Fatima Oulad Thami

Deel dit via