Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Magisch emaille

Vereniging van Nederlandse Emailleurs (VNE) - Zaterdag 21 september & Zondag 22 september
Lengte:
1,5 uur
Prijs:
€ 25
Minimumleeftijd:
8 jaar
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 21 september
10:30
13:30
16:00
Zondag 22 september
10:30
13:30
16:00

Wij nemen jullie tijdens deze workshop mee in de magie van het emailleren. Eerst vertellen wij iets over het eeuwenoude proces van het emailleren, een techniek die al vele eeuwen voor Christus werd toegepast. Wat is emaille, waar wordt het voor gebruikt, vanaf wanneer, welke toepassingen zijn er, welke verschillende technieken bestaan er, en waarom is het materiaal zo uniek? We laten ook ter plekke voorbeelden zien van kunstwerken met emaille. Je kunt emaille aanbrengen op staal, koper, zilver en goud. Er zijn verschillende materialen en technieken die je hierbij kunt toepassen.

 

We gaan aan de slag met eenvoudige basistechnieken. Een koperen plaatje wordt schoongemaakt en wij leren je hoe je emaillepoeder kunt opbrengen. Dat lijkt makkelijker dan het is. Vervolgens wordt het werkstuk gebrand in een emailleeroven op 800-950 graden Celsius. Als het uit de oven komt, is het roodgloeiend en bij afkoeling komen de kleuren tevoorschijn en is het poeder glas geworden. Dit is een magisch moment!

 

Er is meestal een zekere mate van onvoorspelbaarheid: hoe komt het uit de oven? Zijn de kleuren precies geworden zoals gepland, ook ten opzichte van de andere kleuren, zijn er geen onbedoelde oxides naar voren gekomen? Dat maakt het emailleren tot een altijd spannend proces. Na afkoeling kan het werkstuk nog verder worden bewerkt door kleuren of materialen toe te voegen. Daarna wordt het opnieuw gebrand. Dat kun je een aantal keren doen. Iedereen gaat naar huis met een of twee unieke eigen werkstukken en met enige ervaring in het ambachtelijke proces van het emailleren en de toepassing in de kunst.

 

Op het Ambacht in Beeld Festival geven zes ervaren kunstenaars en docenten de workshops. Christine vd Ree , Marrie Schipper en Hanneke Klievink op zaterdag; Annemarie Timmer, Hoi-Shan Mak en Mariet Lohman op zondag. Zij hebben geëxposeerd in binnen- en buitenland en hebben zich bekwaamd in verschillende technieken. Zij zijn allen lid van de Vereniging van Nederlandse Emailleurs (VNE), in 1983 opgericht met het doel het emailleren als kunstuiting te bevorderen. Er zijn momenteel ruim 70 leden en een aantal donateurs. De VNE organiseert jaarlijks een aantal workshops in Amersfoort en een tentoonstelling in een galerie of museum.

 

 logo VNE    

Deel dit via