Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Passementerie: haute couture kwastjes

Atelier Katja van der Steen - Zaterdag 21 september & Zondag 22 september
Lengte:
2 uur
Prijs:
€ 45
Minimumleeftijd:
16 jaar
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 21 september
10:30
13:00
16:00
Zondag 22 september
10:30
13:00
16:00

Tijdens de workshop leer je prachtige kwastjes te maken, die je kunt gebruiken als stijlvolle accessoires of als unieke decoraties voor je kleding. Ontdek het plezier van het combineren van traditioneel vakmanschap met hedendaagse stijl en neem een prachtig, handgemaakt kwastje mee naar huis!

 

Van de bekwame ambachtslieden uit het oude Egypte en Perzië tot de trendsetters van de London Fashion Week: kwastjes zijn een tijdloos middel voor artistieke expressie. De kunst van het met de hand maken van kwastjes is geëvolueerd van eenvoudige draadbundels naar ingewikkelde, decoratieve stukken die rijke culturele en artistieke invloeden weerspiegelen. Naarmate het maatwerk in de 16e eeuw vorderde en de kleding ingewikkelder werd, werd passementerie (de kunst van het maken van uitgebreide versieringen) een integraal onderdeel van het tentoonstellen van vakmanschap. Passementerie omvat vlechten, franjes, koorden, borduurwerk, pompoms, kant, applicaties en kwastjes. In de 20e eeuw combineerden ontwerpers als Coco Chanel en Christian Dior traditionele technieken met moderne mode, waarbij ze passementerie in hun op maat gemaakte stukken verwerkten.

 

We beginnen de workshop met het opwinden, binden, stomen en trimmen van de draden om een gladde en rechte kwast te creëren. Het lijkt eenvoudiger dan het is; het kost ambachtslieden uren om dit proces te perfectioneren. Je leert materialen gebruiken waarmee dit proces sneller en gemakkelijker gaat. Vervolgens voegen we een decoratief kralenelement toe voor een extra luxe uitstraling.

 

Tijdens de workshop ontvang je alle benodigde materialen en extra materialen zijn te koop om verder thuis kwastjes te maken. Je krijgt ook advies over de beste materialen en waar je deze kunt kopen. We delen ook inspiratie van moderne modeontwerpers die kwasten in hun kledingcollecties gebruiken.

Aan het einde van de twee uur durende workshop heb je een prachtig kwastje gemaakt dat je als sieraad, accessoire of kledingdecoratie kunt gebruiken. Met dit passementerie-element geef je je creaties een unieke, persoonlijke touch!

 

Katja van der Steen is meestercoupeur herenkleding met specialisatie in ‘bespoke tailoring’ en theater- en danskostuums. Ze werkte bij het Bolsjoj-theater in Moskou aan diverse projecten en voert opdrachten uit voor het Nationale Opera & Ballet in Amsterdam, Nationale Danstheater in Den Haag, verschillende musea en andere culturele instellingen.

 

Naast theaterwerk ligt haar expertise in historisch patroontekenen en kledingconstructie, het maken van aangepaste kleding, verschillende soorten traditionele borduurtechnieken en frivolité kant.

 

Als een echte textielfanaat promoot zij het ambacht van ‘handgemaakt’, zoals borduren, kleding maken op ambachtelijke wijze en textielverwerking door middel van verschillende masterclasses en privélessen.

 

 

KATJA VAN DER STEEN 2LOGO K.VAN DER STEEN

Deel dit via