Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Graveer je eigen hanger of sieraad

Kenniscentrum Handgraveren Nederland - Jacqueline Jimmink - Zaterdag 21 september & Zondag 22 september
Lengte:
1,5 uur
Prijs:
€ 25
Minimumleeftijd:
9 jaar
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 21 september
10:30
12:30
14:30
16:30
Zondag 22 september
10:30
12:30
14:30
16:30

Leer traditioneel handgraveren bij meestergraveur Jacqueline Jimmink! Tijdens deze workshop leer je meer over het traditioneel handgraveren op koper. Graveren is eigenlijk tekenen op metaal. Met behulp van een burijn (graveersteker) worden er, naar eigen ontwerp, versieringen of letters gegraveerd op een zelfgekozen voorgevormd koperen plaatje. Tijdens deze workshop werk je met authentiek handgraveergereedschap in metaal zoals de meesters dat vroeger ook al deden. Dit programma is uitdagend voor iedereen en wordt aangepast aan het niveau van elke deelnemer.

 

In de workshop wordt uitgelegd hoe de burijnen te gebruiken om lijnen en arceringen handmatig te graveren. Ook de trembleertechniek komt aan bod: een techniek om contrast in de tekening aan te brengen. Elke deelnemer gaat naar huis met een zelfgegraveerd werkstuk in de vorm van naamplaat, een sleutelhanger en/of sieraad. Een beleving voor een ieder die kennis wil maken met dit bedreigde ambacht.

 

Kenniscentrum Handgraveren Nederland biedt tijdens het Ambacht in Beeld festival de hele dag naast workshops ook demonstraties handgraveren.

 

Sinds 14 juni 2024 is Handgraveren opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed. Het initiatief hiertoe is genomen door Kenniscentrum Handgraveren Nederland van Jacqueline Jimmink. Immaterieel erfgoed kan alleen worden aangemeld door beoefenaars of direct betrokkenen. Met de aanmelding erkennen ze dat zij deze cultuuruiting als immaterieel erfgoed zien. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft bevestigd dat Handgraveren aan de criteria voor immaterieel erfgoed voldoet zoals gesteld in het UNESCO Verdrag inzake de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed.

 

Kenniscentrum Handgraveren Nederland - Jacqueline Jimmink

 

Jacqueline Jimmink

Deel dit via